Martorell suma la seva veu per l’alto el foc, l’alliberament d’ostatges i la fi del conflicte a Gaza

1013
Ple Municipal gener 2024

L’Ajuntament de Martorell ha emès una declaració institucional per a un alto el foc a Gaza i la pau entre Israel i Palestina. El document reclama un paper més actiu per part de la comunitat internacional i de la Unió Europea, de cara a posar sobre la taula una solució al conflicte que posi fí a l’escenari de morts, patiment i destrucció a la zona. Així va quedar reflectit en el Ple Municipal del passat dilluns.

El document ateny a l’actual conflicte entre Israel i Palestina iniciat el 7 d’octubre amb l’ofensiva de bombardejos, presa d’ostatges i assassinats de civils a sang freda a territoris adjacents a la Franja de Gaza. Una acció que, immediatament, va tenir una contundent resposta amb el decret de l’estat de guerra d’Israel i una intensa campanya de bombardejos sobre la franja. Accions que ha causat un gran nombre de víctimes -més de 25.000- entre la població civil i un enorme nivell de destrucció.

S’insta a les parts “a permetre l’arribada d’ajuda humanitària a la franja de Gaza per atendre les necessitats de la població civil, el final de les hostilitats i l’inici de les negociacions amb mediació internacional”, com resumia dilluns el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l’Ajuntament Lluís Sagarra, de Junts per Martorell.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament

Més al detall, el document exposa que davant l’escenari de mort, patiment i catàstrofe humanitària sense precedents, els grups municipals “demanen a les parts involucrades en el conflicte un alto el foc immediat, l’alliberament de tots els ostatges i la condemna categòrica dels atacs de les dues bandes, que han portat a la mort de centenars de civils”.
Es solidaritza “amb totes les víctimes innocents d’aquest conflicte i les seves famílies”, i es demana “més ajuda humanitària a la població civil a Gaza i que es pugui repartir de manera ràpida i segura”.

També fa una mirada històrica al conflicte: “Fa dècades que persisteix. No tindrà mai una solució militar, atès que la violència només genera més violència i reforça els extremismes. L’única solució vindrà a través del diàleg entre les dues parts, amb la mediació internacional”.

Demana “el restabliment de les converses de pau entre Israel i Palestina a favor de la solució de dos estats independents i viables, capaços de conviure en pau, amb respecte als drets humans i garanties de seguretat”, i reclama “un paper més actiu per part de la comunitat internacional, i de la Unió Europea, a fi de propiciar el rellançament del procés de pau”. Així ho exposava el regidor d’ERC, Soulimane Messaoudi.

Soulimane Messaoudi, portaveu d'ERC

La portaveu de Movem Martorell, Laura Ruiz, es mostrava favorable a la declaració, però va matisar que aquest conflicte “no és una guerra, és un genocidi. No és just ser equidistant ni comparar-lo amb altres, pel desequilibri tan gran de víctimes que hi ha entre un bàndol i l’altre”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

El portaveu del PSC, Javier González, parlava de “barbàrie, terror i drama humanitari insuportable de pèrdua de vides” per definir el que allà succeeix, i confiava que “es resolgui i que no es torni a repetir”.

Javier González, portaveu del PSC

Des de l’inici de l’actual conflicte armat, fa més de 100 dies, es té constància de la mort de més de 25.000 persones, la meitat de les quals són infants.