‘Martorell Educa 360’, projecte educatiu pioner a Europa i premiat per la Comissió Europea que lluita contra les desigualtats

1922

Aquesta tarda l’Ajuntament de Martorell ha agraït el seu suport als agents implicats en el ‘Martorell Educa 360’, un projecte pioner a Europa i guardonat per la Comissió Europea el passat mes de novembre en un acte celebrat a Brussel·les (Bèlgica). Ha estat en un acte celebrat a la Sala d’Actes del Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner de Martorell.

Hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació al Baix Llobregat, Albert Grau, la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Marta Masagué, el diputat president de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Galiano, representants de la Diputació de Barcelona, de l’Aliança Educació 360 i del Consell Esportiu del Baix Llobregat. L’acte també ha comptat amb la presència d’empreses i fundacions col·laboradores, centres educatius, entitats de Martorell, alumnes i famílies participants del projecte ‘Martorell Educa 360’.

Els assistents hi han pogut veure un vídeo amb un recull de testimonis del projecte ‘Martorell Educa 360’ i les imatges del moment en què l’alcalde de Martorell rebia el premi ‘BeActive’ a Brussel·les de la mà de la comissària europea d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.

La Comissió Europea va premiar el ‘Martorell Educa 360’ entre més de 100 propostes, com un projecte que “aborda les desigualtats en el sistema educatiu i promou l’èxit educatiu, l’equitat i la cohesió social”, dins la categoria d’Educació.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, destacava que aquest és “el projecte social més gran que hem fet mai a Martorell. L’objectiu és lluitar contra les desigualtats socials, per la igualtat d’oportunitats. Volem compartir amb tots vosaltres aquesta gran notícia i donar-vos les gràcies pel vostre continuat suport per impulsar projectes com aquest, que lluiten contra les desigualtats en la infància i per la igualtat d’oportunitats. Aquest premi és extensiu a tots els tècnics, monitors, AFAS, entitats, centres educatius, empreses i totes les persones que col·laboreu cada dia en el ‘Martorell Educa 360’”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell, Soledad Rosende, ha destacat en la seva intervenció el caràcter innovador del ‘Martorell Educa 360’: “Martorell és l’únic municipi de Catalunya que compta amb un programa d’activitats extraescolars amb un ampli catàleg cultural, esportiu i de lleure, universal i gratuït. El ‘Martorell Educa 360’, a més de ser un dels projectes socials més importants de Martorell, és també una iniciativa pionera a nivell europeu”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut

Albert Grau, director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació al Baix Llobregat, subratllava “la feina encomiable” que ha fet l’Ajuntament de Martorell per “ajuntar i coordinar totes les accions d’un projecte que, a més, va iniciar-se durant la pandèmia. Això demostra que, quan hi ha voluntat de col·laboració i ganes, les coses tiren endavant”. “És dels pocs municipis on tenen tot controlat en iniciatives com aquesta i amb una implicació de debó de tots els agents escolars”. “Felicitar-vos per aquest premi, encoratjar-vos a seguir i oferir-vos la nostra col·laboració en tot el que sigui menester”.

Albert Grau, director Serveis Territorials Educació Baix Llobregat

“Des de la Diputació de Barcelona creiem fermament que els municipis són actors privilegiats per desenvolupar polítiques que millorin les condicions de vida. L’educació tracta de millorar els itineraris vitals”, refermava el diputat president de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Galiano. “Aquest premi reconeix aquesta tasca, que posa al centre de les polítiques el repte de l’equitat educativa. Aquesta idea només es pot desenvolupar des de la proximitat, des del coneixement de les realitats del territori, teixint xarxes sota el lideratge dels ajuntaments”. “El projecte arriba a una fase de maduresa, que servirà d’exemple per a molts altres municipis”.

Joan Josep Galiano,diputat president Àrea Educació Diputació de Barcelona

Enric Aragonès, director de l’Aliança Educació 360, incidia que “les polítiques educatives s’han de cuidar del que passa dins, però també del que passa fora de l’escola. Aquesta és l’aposta de Martorell, amb una nova generació de polítiques públiques valentes, que experimenten”. “L’experiència de Martorell ha ofert debat, reflexió i aprenentatge. No ha ofert totes les respostes, però sí part de les preguntes que altres municipis s’hauran de fer”. “Gràcies per seguir construint el projecte, sumant noves peces i dispositius cada curs”.

Enric Aragonès, director Aliança 360

La iniciativa ‘Martorell Educa 360’, que a més d’activitats esportives també promou activitats culturals, artístiques i musicals, fa quatre cursos que està en marxa a Martorell. Actualment, compta amb 1.500 infants i adolescents, 140 grups d’activitat i 80 monitors.