Diada Nacional 2022

Els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya es concentraran durant tot el dia d’avui i aquest matí, el 45è enlairament de la senyera n’ha estat el central. Prop de 200 persones han acompanyat la Secció Sardanista, organitzadora de la cita, els Gegants i els Capgrossos de Martorell, que també hi han estat presents i han col·laborat en l’estrena de la nova senyera. La nova tela, confeccionada a Òdena, medeix 45×15 metres, i ha suposat el recanvi a l’anterior, que durant 36 anys va pujar a la serra de Les Torretes.

La concentració ha començat aviat a la plaça de La Vila, on s’ha recollit la senyera, s’han coordinat els encarregats de pujar-la i s’ha començat a fer via. En paral·lel, a la mateixa hora i uns quants metres més enllà, a la plaça de l’Església, l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM) es preparava per a la sortida del 29è Ral·li que els ha dut fins el Penedès i la Creu de l’Aragall.

La pujada a Les Torretes s’ha completat amb el desplegament de la bandera, la lectura del manifest per part de Ferran Porta i el cant d’Els Segadors. El regidor de Cultura, Andreu González, ha estat un dels membres de l’equip de govern que ha pujat per viure en primera persona l’enlairament, acompanyat pels regidors Lluís Amat, Gerard Mimó, Belén Leiva, Raquel Sans, Cristina Dalmau i Albert Fernández. Ha destacat la tornada a la normalitat també en la Diada Nacional de Catalunya i ha dit que “ens hem de felicitar perquè la bandera es torni a desplegar en un acte popular”.

Andreu González, regidor Cultura

Ferran Porta, en la lectura del manifest als peus de la senyera, l’ha destacat com “100% catalana, com la nostra identitat” i ha posat en context la celebració d’enguany.

Ferran Porta, encarregat de llegir manifest

Més tard, el grup ha baixat a la plaça de La Vila i ha esmorzat un àpat gestionat per la Secció Sardanista de Martorell i per al qual s’han venut uns 200 tiquets. La cobla Vila d’Olesa ha estat l’encarregada d’amenitzar la ballada de sardanes.

Ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i les regidores Elisabeth Plaza, Soledad Rosende i Rosa Cadenas, han assistit a la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat, a la qual hi eren convidats els alcaldes i alcaldesses dels 30 municipis del Baix Llobregat, representants dels grups parlamentaris catalans, partits polítics, sindicats, organitzacions empresarials i més d’un centenar d’entitats. Sant Boi és un dels punts de trobada habituals de l’11 de Setembre a Catalunya, a causa de la vinculació amb la figura històrica de Rafael Casanova i per haver estat escenari de la multitudinària Diada de l’any 1976.

Vermut amb prop de 80 motoristes

L’AMCAM ha arribat a Martorell després de la seva sortida, la qual ha estat qualificada d’èxit. Amb 78 motos i un centenar de col·laboradors, l’entitat que presideix Jordi Vives ha celebrat la matinal sobre rodes, superant les expectatives. Mario Céspedes, un dels membres de l’AMCAM ha explicat que l’esmorzar ha comptat ammb 110 persones i ha desvetllat el recorregut.

Mario Céspedes, AMCAM

Aquesta tarda, el concert d’havaneres a càrrec de Son de Taverna i el rom cremat, des de les 19.00h a la plaça de La Vila, han posat punt i final a la jornada.