La Regidoria de Promoció Econòmica està duent a terme el projecte ‘Martorell Urban Lab. Construir Futur Sostenible’, emmarcat en el programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona, destinat a revertir les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia en l’àmbit laboral. La iniciativa vol contribuir a dinamitzar el sector de la construcció impulsant la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible i inclusiu.
El projecte ‘Martorell Urban Lab’ es va iniciar l’any 2021 i es perllongarà fins al desembre de 2022, estructurat en diferents fases amb l’objectiu d’acompanyar a les empreses en la seva transformació digital, detectar quines són les necessitats d’ocupació i formar a les persones capacitant en les noves competències tecnològiques que requereix el sector. En aquest sentit, a finals d’aquest mes de març es programaran diversos cursos formatius Webinar per tal que els participants puguin estar al dia de les novetats del sector i conèixer casos d’èxit d’algunes empreses referents.
El 24 de març es farà una sessió sobre ‘On va el sector de la construcció. Present i futu’, a càrrec de la Fundació Laboral de la Construcció. El 7 d’abril es parlarà de ‘Metodologia BIM i optimització del procés productiu’, a càrrec de la Fundació Laboral de la Construcció i ITEC. El 21 d’abril serà el torn de ‘Construcció industrialitzada. Pre-fabricació’, a càrrec d’ITEC. El 5 de maig ‘Lean contruction i econòmia circular’ a càrrec d’Escola SERT. I el 18 de maig ‘Materials sostenibles: tipus i exemples’ amb ITEC i Aiguasol. Totes les sessions es faran de 9.30 a 11.00h. Les empreses interessades es poden inscriure en aquest enllaç o bé trucar a la Tècnica referent del projecte Laia Pascual al 93 775 31 01.
Oficina Urbana
Una altra actuació inclosa dins el programa serà la millora de productivitat de les empreses del sector de la construcció amb la posada en marxa de l’Oficina Urbana, que oferirà un assessorament gratuït de cinc hores a totes aquelles empreses que vulguin fer una transició digital per ser més competitives.
En aquest assessorament s’oferirà un estudi de la situació tecnològica de l’empresa; l’elaboració d’un pla d’acció en línia amb els objectius empresarials, i l’assessorament de les diferents subvencions o ajudes de les que disposen per a la transició digital (Kit Digital, Next Generation, etc). Aquesta acció d’assessorament serà limitada fins a esgotar el pressupost assignat. Les empreses interessades poden inscriure’s a través d’aquest formulari.
‘Martorell Urban Lab’
‘Martorell Urban Lab’ vol capacitar professionalment usuaris dels Serveis Locals d’Ocupació, incidint en aquells col·lectius més castigats per l’atur, com ara els jove, i alhora incorporar nous col·lectius no presents en el sector de la construcció com són les dones o persones en risc d’exclusió social.
Durant el 2021, es va analitzar el teixit empresarial de Martorell i la zona nord del Baix Llobregat, així com entitats clau de la cadena de valor del sector de la construcció, a través d’entrevistes i formularis.
El programa es va presentar en el marc de la jornada ‘Ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis de l’Institut Català d’Energia ICAEN’, on el cap d’Àrea d’Eficiència Energètica d’ICAEN, Lluís Morer, va explicar els requisits de la convocatòria de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per a la concessió de subvencions del Programa d’ajuts a la Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE).
A l’octubre de 2021, es va fer al Centre de Promoció Econòmica la jornada tècnica ‘Visió tecnològica i econòmica de generació i consum d’energia renovable a la indústria’. La cita va aplegar professionals del sector industrial que van explicar com el tarifari actual d’energia elèctrica, així com la pujada de preus del gas, estan impactant directament en sectors com l’industrial. Això, confirma que el model energètic ha de ser renovable i descarbonitzat. La transició energètica ja és present i és palanca impulsora del model econòmic que farà sostenible a les empreses.
El passat 23 de febrer de 2022, es va compartir amb les empreses de la cadena de valor de la construcció els resultats d’aquest primer procés d’anàlisi i diagnosi, i es van poder definir i prioritzar accions per millorar la competitivitat d’aquestes en un pla d’actuació, que s’inicia aquest mes de març.