Martorell va generar menys residus i va reciclar més que la mitjana catalana el 2017

1951
Portes obertes nau Serveis Municipals i Deixalleria Municipal
Portes obertes nau Serveis Municipals i Deixalleria Municipal

Els habitants de Martorell van generar, durant l’any 2017, un 17,9% menys de deixalles que la mitjana de tot Catalunya i un 13,3% menys que la mitjana europea. Aquestes xifres positives s’estenen al volum de reciclatge de les deixalles, ja que la nostra població supera el 51% i se situa més d’onze punts per sobre de la mitjana catalana. Malgrat tot, des del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament s’aposta per no abaixar la guàrdia, mantenir les campanyes anuals i seguir incrementant el compromís amb el reciclatge.

L’Agència Catalana de Residus va fer públic, el passat juliol, l’informe de les dades de generació de residus municipals de Catalunya 2017. Segons aquest document, cada martorellenc va generar 419 quilos de deixalles durant el 2017, una xifra que se situa per sota de la mitjana catalana (509) i també per sota de les del global d’Europa (482).

Deixalleria Mòbil
Deixalleria Mòbil

El regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament, Adolf Bargués, assenyala que tot i que “normalment el volum de deixalles per habitant sol créixer quan ho fa el PiB, aquesta tendència s’ha trencat els darrers anys i les xifres han anat baixant”, i creu que aquest fet es deu a que “hi ha una conscienciació general que fa que el material de rebuig s’hagi reduït amb l’ús de materials d’embalatges més eficients que no pas els plàstics, que han generat un augment del consum, però no al mateix ritme les deixalles”.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient

La recollida selectiva supera el 50%

Del total de residus generats a Martorell el 2017 (11.597 tones) l’informe apunta que més de la meitat es reciclen. El total de recollida selectiva bruta a casa nostra se situa en 5.958,11 tones, un 51,4%. Bargués explica que “és més fàcil que el percentatge sigui més elevat en petits municipis que no pas en ciutats com la nostra o de més grans” i això fa que “siguin bons resultats”. Ho il·lustra afegint que “en reciclatge, estem per sobre del 39,9% de Catalunya i força per damunt del 42% del Baix Llobregat o del 30% de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Això indica que a Martorell estem a la lliga de poblacions capdavanteres en reciclatge de deixalles i que la tendència és bona”.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient

Del total d’11.597 tones de residus generades a nivell local, la fracció més nombrosa és la matèria orgànica (2.149,3 tones), seguida dels envasos (772,6); paper-cartró (725,8) i els voluminosos i la fusta (561,68). Bargués afirma que “els residus que més es reciclen són el vidre, i ho notem pel baix número de residus impropis que la ciutadania diposita en el seu contenidor, que tan sols és d’un 2%”. El segueix el paper i el cartró, amb un 6% d’impropis i, segons el regidor, “també es fa un bon reciclatge en el sector dels envasos lleugers i tetra bricks, tot i que aquí el percentatge de residus impropis puja fin el 30%”. El sector de la fracció orgànica és el que conté més impropis.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient

Bargués: “No ens podem relaxar, cal seguir fent campanyes”

El regidor explica que “és necessari que fem campanyes cada any i que ajudem la ciutadania per millorar aquestes xifres i, alhora, evitar que la gent es relaxi, que és el que passa quan es deixen de fer-les”. Per això, posem a disposició el telèfon del Departament de Medi Ambient per a resoldre qualsevol dubte: 93 775 34 34″.

A nivell local, Bargués explica que “hem apostat per fer una deixalleria a les noves dependències de la Brigada Municipal al Polígon P7. Tothom qui vulgui pot portar allà mobles, electrodomèstics i altres voluminosos. I per a la gent que no es pot desplaçar fins allà, tenim un servei setmanal de recollida a domicili”.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient
Campanya Juga Net, amb tu tots guanyem

Pel que fa a les campanyes, a nivell local s’ha fet el ‘Juga net, amb tu tots guanyem’, vigent des de juny: “l’hem dirigida a formar els adults del demà, per a que els nens i nenes ho comencin com un joc i ho converteixin en un hàbit”. Alhora, s’ha dut a terme una campanya específica per evitar els impropis per tal que tothom sàpiga clarament on ha de dipositar cada deixalla. I finalment, la campanya ‘Tot dins’ vol conscienciar que “les escombraries que queden fora del contenidor generen un sobrecost que paguem tots, ja que obliguen a que passi un camió d’escombraries amb operaris que, anualment, hauran de recollir aquestes deixalles”. Bargués afegeix que també s’han afegit adhesius als contenidors per especificar millor on cal posar cada residu.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient

El regidor de Medi Ambient desgrana que properament s’engegaran diverses campanyes: “a nivell tècnic estem fent unes petites modificacions als molls de descàrrega de la deixalleria que suposen un gran guany en el transport i recollida dels contenidors que executarem de tornada de vacances”. Alhora, el Departament està avaluant la possibilitat de fer cursos de recuperació de petits electrodomèstics: “la gent sovint llença petits electrodomèstics que podrien arranjar-se i seguir funcionant. Si té bona resposta de gent, serà probablement una de les fórmules que utilitzarem properament”.