Mer Maló explica el maltractament en primera persona al llibre ‘A pesar de ti, vencí’

757
'A pesar de ti vencí' de Mer Maló

La Biblioteca Francesc Pujols ha acollit aquets dilluns la presentació del llibre A pesar de ti, vencí de Mer Maló, dins els actes de commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Hi ha assistit l’autora, acompanyada de la responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Martorell, Carme Cordón, i la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, Marina Rinaldi.

Mer comença una relació que mai va imaginar i de la qual li va costar sortir. Una història basada en fets reals, enamorant-se de la persona equivocada, donant-ho tot per ell, però a poc a poc es veu immersa en una relació en la qual és enganyada, humiliada i vexada. Sense adonar-se es troba en una relació de maltractament convertint-se així en víctima de violència de gènere durant gairebé 7 anys.

La Mer és mestra de professió, li agrada molt escriure i és una entusiasta de la música. Sempre li ha agradat la literatura, cuidar les paraules i llegir. Per això va decidir d’escriure aquest llibre, on parla del que hi ha al darrera d’una relació de violència. Hi narra capítols esgarrifosos i molt durs, però al final aconsegueix sortir i demanar ajuda.

Maló ha explicat que el va escriure “com un tancament”, ja que “no havia fet cap diari de tot allò que vaig viure. No és una cosa que vagis explicant, de fet, tens un cercle molt tancat perquè aquestes persones t’allunyen de tothom i et quedes sola”. “No et ve de gust recordar, ni parlar d’això, i costa plasmar-ho en un paper. Gràcies a la teràpia, vaig fer un aprenentatge i em va ajudar a poder parlar-ne”.

Mer Maló, autora

Amb el llibre vol les dones que passen per això sàpiguen que ella ho ha viscut, que les entén i que mai les jutjaria. Alhora, vol dir-les que amb ajuda se surt i que no estan soles.

“La majoria de dones que passen per això no escriuen un llibre per por. Jo volia que se sabés que es pot sortir, ajudar a prevenir aquest maltractament i explicar què és una relació sana”, ha expressat. En definitiva, donar eines per saber veure les alertes en aquests tipus de relacions, prendre decisions i poder fugir. L’autora ha reconegut que “el feminisme em va salvar i em va ajudar a obrir la mirada per saber molt més i per aprendre a demanar ajuda”.

Mer Maló, autora

El llibre va ser publicar el 2020 i ara ha estat reeditat per Universo de Letras (Planeta). L’autora el divulga a través de presentacions i xerrades per donar a conèixer el seu testimoni en primera persona i poder il·luminar altres dones que pateixen situacions semblants a la seva.