Daniel Gasulla, segon premi al 39è Certamen de Composició Ceret-Banyoles

743
Daniel Gasulla
Daniel Gasulla

El músic i compositor martorellenc Daniel Gasulla ha guanyat el segon premi del 39è Certamen de Composició Ceret-Banyoles 2023, Premi Manel Saderra Puigferrer, amb la sardana Abril a Vilanova. El guardó es va celebrar el 19 de novembre passat a Ceret (França) amb la participació de la Cobla Mil·lenària de Perpinyà.

Daniel Gasulla explica que “al concurs es van presentar quinze sardanes, d’entre les que el jurat va escollir cinc finalistes”. La sardana que va presentar, Abril a Vilanova, “és una mica un homenatge al compositor Eduard Toldrà amb sonoritats i harmonies molt toldranenques. Al jurat li va agradar i vaig fer el segon lloc”, afegeix.

El primer premi del Certamen, dotat amb 1.800 euros, va ser per a Lluís Alcalà amb La llegenda de Kirandia, el tercer se’l va endur Esteve Palet Mir amb Esclat Primaveral, el quart Ferran Carballido amb La roca fantasma i el cinquè Lluc Vizentini amb La fi de l’Odissea.

Gasulla recorda que no és el primer cop que aconsegueix ser premiat en aquest certament. El 2015 va guanyar un segon premi amb La Torre de les Hores, una sardana al·lusiva a Martorell. El 2017 va ser quart amb L’anell de les Fades, i el 2019 va fer-se amb el primer premi amb De Peralada a Barcelona, que homenatjava al compositor Joaquim Serra.

Daniel Gasulla, compositor

Nascut a Martorell el 1970, Daniel Gasulla va iniciar els estudis de solfeig i piano amb nou anys amb Teresa Garcia i Pons. Als 17 va començar a estudiar harmonia i fiscorn amb el compositor Tomàs Gil i Membrado, posteriorment amb contrapunt, composició i instrumentació per a cobla. Va debutar com a instrumentista de fiscorn a la cobla Juvenil Ciutat d’Igualada, d’on va passar a la Ciutat de Terrassa. També ha tocat el trombó de pistons a la Ciutat de Cornellà (fins al 2004).

Ha dirigit la Cobla-orquestra Nocturna, d’Igualada, (1997-2000), Cobla Ressò (2003-2006), cobla Contemporània (2006-2012) i la Banda de Música d’Igualada (2003-2006). És el director de la Cobla Tres Vents de la Catalunya Nord i com a trombonista de vares ha tocat a l’Standard Big Band i a la Banda Municipal de Martorell.

El compositor martorellenc ha escrit més d’un centenar de sardanes i ha conreat amb força èxit el camp de la sardana revessa, amb composicions basades en melodies extretes, en alguns casos, de pel·lícules i sèries de televisió com Mary Poppins, West Side Story i Nissaga de Poder o d’altres músiques populars (Si tu vas al cel i Murallas de Tarragona).