Arriba al Centre Cultural l’exposició ‘Transitar. Orientar-se en un món canviant’

463
Exposició 'Transitar'

Aquest dimarts s’estrena a la Sala Muxart del Centre Cultural l’exposició itinerant Transitar. Orientar-se en un món canviant de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una mostra dinàmica, que es converteix en una experiència immersiva pels visitants, i constitueix el resultat d’un projecte que planteja dues grans preguntes: On som i cap on volem anar?.

No es tracta d’una exposició tradicional, sinó d’una instal·lació en ella mateixa que convida a moure’s lliurement i anar descobrint les seves propostes: il·lustracions que interpel·len, missatges textuals, testimonis reals, animacions, i d’altres.

Tal com explica la comissària del projecte, membre de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Gemma Guasch, “la mostra consisteix a tractar l’orientació com una competència més que hem d’adquirir. Aquesta coneixença és tractada de forma holística al llarg de l’exposició, és a dir, no es tracta tan sols d’orientar-se d’una manera prescriptiva, sinó saber què significa orientar-se al llarg de la vida, quins aspectes hem de tenir en compte”.

“Tot això es fa generant un procés reflexiu on la persona és el centre i es pregunta on està i cap on vol anar. És una exposició interactiva que recorre un full de sala on d’una manera lúdica et vas contestant a totes aquestes preguntes i vas fent un procés reflexiu d’una forma visual i dinàmica”.

Gemma Guasch, comissària del projecte 'Transitar'

“Aquesta dimensió reflexiva es materialitza en forma de casa de fusta de tres metres per tres metres, que desplega les seves parets, portes i finestres per l’espai expositiu. Així, es configura un laberint multicursal, pel qual el visitant es pot desplaçar, descobrint els continguts de les parets, i travessant les portes amb un full de sala que funciona com un mapa”, ha afirmat el segon comissari de la mostra, Josep Asunción.

“L’exposició ha arribat a Martorell dins el programa d’itinerància d’enguany de la Diputació de Barcelona. Hem triat aquest municipi perquè és una ciutat important que té un públic molt diferenciat. A més, hem decidit fer-ho al Centre Cultural perquè té molta confluència de gent jove i gran, i així tothom podrà aprofitar allò que s’ofereix”, ha explicat.

Josep Asunción, comissari del projecte 'Transitar'

A banda de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, han treballat en el projecte un grup de 20 artistes, triats entre els joves que havien acabat recentment els estudis artístics, i també hi ha col·laborat un col·lectiu territorial. Aquest últim ha estat constituït per grups de persones intergeneracionals i de diferents perfils, amb l’objectiu que tota la població quedés representada. Tots ells, veïns dels quatre municipis que han participat: Centelles, Sant Vicenç dels Horts, Badia del Vallès i Vilafranca del Penedès.

Després de compartir coneixements i experiències, els tres grups de treball van materialitzar el projecte ‘Transitar’ en l’exposició que s’hi quedarà a Martorell temporalment, fins al 20 de desembre. Restarà oberta al públic general de dilluns a divendres, de 17.00h a 20.00h. Això sí, s’ha de tenir en compte que els dies 6, 7 i 8 de desembre el Centre Cultural romandrà tancat.