Meritxell Falgueras: “El vi és un art en sí, una experiència estètica”

698
Festa del Roser. Meritxell Falgueras, pregonera

La sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras i Febrer serà la imatge i la veu de la Festa del Roser, com a autora del pregó que pronunciarà aquest dissabte 8 d’octubre (19.15h) a Ca n’Oliveres. La col·laboradora del programa Tot el mou de TV3 i de Las mañanas de RNE passarà per Martorell i pronunciarà unes paraules al voltant del món del vi que tant l’apassiona, i que tant reivindica com a art en majúscules.

Falgueras acumula una trajectòria extensa al voltant del món del vi, des que l’any 2007 va guanyar el Nas d’Or Catalunya i va finalitzar en tercer lloc en la competició estatal. Un impuls per començar a col·laborar en nombrosos mitjans de comunicació i escriure llibres de la temàtica. En total, quatre: Presumeix de vins en 7 dies (2010); Els vins de la teva vida (2013); Presumeix de vins (2014) i #DiVInament (2020).

Meritxell, estàs preparada per dissabte?

Doncs sí, i amb moltes ganes de trepitjar aquest raïm i de començar aquesta festa del Roser dedicada a la Cultura, en majúscules, del cava i del vi.

Coneixies el Roser i el seu acte estrella, el Vimart?

Sí, sí que els coneixia, perquè el meu pare m’ha portat per tot el món allà on la vinya pot desenvolupar el seu cicle vegetatiu, i m’en recordo d’aquesta tradició de trepitjar el raïm i d’aquest most que volia fermentar en les tines i cups a moltes cases de Martorell.

Seràs la pregonera de la festa el proper dissabte. Què s’ha de tenir en compte, a l’hora de fer un pregó?

Tant si és un pregó, una classe o un directe a la televisió, la clau és sentir a la gent que t’escolta! Ara a mi em passa molt quan faig tastos de vins després del Covid, i veig que els participants tenen ganes de parlar entre ells. És molt important poder sentir aquest aroma i vibració de la gent que t’està escoltant perquè parles per ells, i no pas per a que et vegin enregistrada a les xarxes, sinó per a la gent que t’està escoltant.

Festa del Roser. Meritxell Falgueras, pregonera

Què representa per a tu?

És un somni, ser pregonera de Martorell! Sobretot perquè estic molt amb la filosofia del quilòmetre zero i sóc d’una casa de vins. Penseu que jo sóc la cinquena generació del Celler de Gelida i n’estic molt orgullosa, i que des de petita el meu pare m’hi ha introduït.

No serà l’únic acte en el que participis, ja que a la nit conduiràs el ‘Vi, moda i estilisme’…

Exacte! Una activitat en la qual maridarem vi i moda. Els que em segueixen a les xarxes socials saben que em faig dir ‘Wines and the city’ (una mena de joc de paraules a l’estil Sex and the City), i això vol dir que m’agrada molt la tradició i la vinya, però també sóc una mica pija i m’agrada molt l’art de vestir. Per mi també és una manera de degustar la vida, i poder fer aquest cupatge tan original em fa moltíssima gràcia. Per això, vindré amb tota la família, que no s’ho volen perdre i que n’estan molt orgullosos.

L’eix vertebrador de la festa és el maridatge dels vins amb els diferents àmbits de la cultura i de l’art a través del cicle Racons del Vimart, amb una quinzena d’actes. Fins a quin punt el vi marida tan bé amb totes les arts?

El vi ja és un art en sí. És una experiència estètica, no només per al sommelier, sinó per a la gent que degusta i que decideix prendre’s una altra copa. Una experiència estètica que comença a les vinyes, que passa pel viticultor i l’enòleg i per uns processos químics on hi ha també art, com també en cada decisió que es prèn al voltant seu. I el vi s’ha de vincular també a la moda perquè beus un bon vi quan t’acabes de posar aquell vestit que estrenes i estàs fent una celebració, o bé quan t’has reunit amb la família i algú ha cuinat. És una manera d’art, una vanguàrdia, de la mateixa manera que hi ha estudiants o grans cuiners que han marcat aquest tipus d’art, doncs en el cas dels vins és igual de lícit i fa que molts cops un dissabte qualsevol pugui ser sigui millor que una obra de Pollock.

Com ha evolucionat la societat en el coneixement del món del vi i de tot el que l’envolta? Ens hem culturitzat?

Sí, moltíssim. La meva tesina doctoral versava sobre aquest llenguatge. Anys enrere parlàvem de si una verema havia anat bé o malament, i ara a un diari ja es parla de notes de gust…de si un vi fa gust a pebrot verd, per exemple. Socialment, ara ja es pot aludir a aquesta tensió metafòrica i la gent ja no posa cares extranyes, sinó que té ganes de parlar d’aquestes praxis gregues i experiències. Cada vegada tenim més ganes de sentir i no de llegir o mirar pantalles. A més, el vi, en els moments de confinament, ens va donar calor i una porta oberta cap a aquell paisatge que no podíem veure però sí que podíem beure.

Algunes de les anteriors DO convidades al Roser ens comentaven que al seu voltant s’ha notat una certa fixació de la població al voltant. Creus que el vi pot ser un element que ajudi a evitar la despoblació al món rural?

Sí, i això s’ha vist en regions com per exemple el Priorat, on hi ha hagut pobles que han obert de nou escoles. I dins del món del vi en aquests paisatges de la Mediterrània, l’enoturisme està de moda, la gent té ganes de maridar i viure l’experiència de descobrir la DO, de donar-li la mà al pagès i notar les durícies que se li han fet a la mà d’estar podant tot el dia. Tot això cada vegada ens agrada més i entenem més el preu que té una ampolla de vi. I si féssim una verema ja ni t’explico, ens semblaria tot baratíssim!

El Roser és una festa que a Martorell ha anat a més en els darrers anys, malgrat coincidir ambgrans esdeveniments com el CavaTast de Sant Sadurní d’Anoia. Això vol dir que hi ha públic per a tothom i que el sector està anant a més?

Sí, i que les fires abans eren espai per a experts i sommeliers i ara cada cop hi va més gent amb ganes d’aprendre sobre el vi, i a qui li agrada tastar, opinar, comparar…i això és fantàstic!

Quins projectes tens entre mans en el moment present?

Ara mateix estic a RNE maridant amb el Raül Barlam Ruscalleda una secció entre les 12.00 i les 13.00h dins del programa Las mañanas de RNE que condueix la Samanta Villar. També faig maridatge a través d’uns clubs de música, estic acabant el meu cinquè llibre i després del Roser aniré amb l’Instituto Cervantes a Viena i Praga per fer unes xerrades sobre la cultura i el vi.