Més de 3.700 persones visiten Martotren, una de les fires de modelisme ferroviari més importants de Catalunya

805
Martotren 2024

Al llarg de tot el cap de setmana, un total de 3.706 persones han pogut gaudir de l’11a edició de Martotren, la Fira de Modelisme organitzada per Amics del Ferrocarril de Martorell. En aquesta trobada, celebrada a la Nau 1 de Ca n’Oliveres, s’ha exhibit una quinzena de maquetes ferroviàries de diferent escala procedents d’arreu de Catalunya i de diversos punts de l’Estat, acompanyades de tres trenets de 5 polzades que han anat fent voltes per tot el recinte firal.

Martotren és una cita que serveix perquè l’entitat martorellenca Amics del Ferrocarril pugui impulsar l’amor pel món del tren i pel modelisme ferroviari. Lluís Ventura, president de l’entitat organitzadora, fa un balanç molt positiu del cap de setmana i assegura que “tots els venedors, expositors, maquetistes i el públic que ha vingut ha gaudit moltíssim i hem marxat molt contents. Tenim esperances de l’any que ve millorar tot. Hem incrementat unes 200 persones visitants respecte de l’any passat”.

Lluís Ventura, president dels Amics del Ferrocarril de Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, afirma que la Fira de Modelisme Martotren “és la segona més important de Catalunya i podríem arribar a convertir-nos en la més important. Estem molt contents de veure plena la nau, però els amants d’aquesta afició segueix aquestes trobades per tot arreu i nosaltres tenim uns límits”.

Fonollosa explica també que “a Catalunya hi ha una gran afició pel món del tren. Es va desenvolupar gràcies al desenvolupament del ferrocarril i això s’ha anat quedant. És una jornada molt maca, sobretot pels amants d’aquest món”.

Xavier Fonollosa, alcalde Martorell

Durant el Martotren, s’ha pogut visitar l’exposició Records Ferroviaris, que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha cedit per l’ocasió. El dissabte, el president de FGC, Toni Segarra, va visitar la fira i va aprofitar per assegurar que Martorell és una vila que és la història de Ferrocarils: “Va ser la nostra línia més emblemàtica i, per tant, hi ha una vinculació molt important entre les dues parts. Martorell no seria el que és sense el tren, ja que va canviar l’evolució del municipi. Aquesta vinculació es trasllada a aquesta afició i a aquest compromís amb el ferrocarril, i aquesta fira és un exemple”.

Toni Segarra, president Ferrocarrils Generalitat Catalunya

La principal novetat d’enguany ha estat el MiniDrone Championship. El dissabte es va celebrar la ronda inaugural del Campionat de Catalunya de drons, que se celebra en quatre jornades, i que està esponsoritzat per la Federació Aèria Catalana. El fundador d’aquesta competició, Ernest Pérez, explica que “sempre busquem llocs peculiars i aquest any volíem inaugurar la temporada en un lloc on els pilots se sorprenguessin. Poder volar en un lloc relacionat amb trens no és gaire típic, però vam decidir fer aquí la primera ronda del campionat”.

Ernest Pérez, fundador MiniDrone Championship

Un altre al·licient del Martotren ha estat la 2a edició de la Trobada de Cotxes Clàssics. Un centenar de vehicles clàssics, matriculats abans de l’any 1989, han realitzat una rua pels carrers de Martorell, amb inici i final a Ca n’Oliveres. Rafael Garcia, tresorer del club ASC Catalunya Simca Talbot, explica que l’entitat a la qual pertany ha ajudat a l’organització de la trobada i ha assegurat que aquest any ha estat millor que l’anterior: “Teníem un nombre de places inscrites i, a última hora, més gent ha decidit venir i hem hagut d’ampliar l’espai”.

Rafael Garcia, tresorer ASC Catalunya Simca Talbot

La Fira de Modelisme Martotren, que enguany ha celebrat la seva 11a edició, demostra ser una cita marcada en color vermell a l’agenda d’activitats del municipi. Després de convertir-se en la segona més important de Catalunya, es consolida com una fira de referència pels aficionats dels trens i del modelisme ferroviari.