Una troballa misteriosa al cor del Penedès obre la novel·la ‘L’Empelt’, de Daniel Harris

348
Presentació del llibre 'L'Empelt', de Daniel Harris

Daniel Harris ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols L’Empelt, una novel·la de misteri ambientada al Penedès. A partir de la troballa d’un mort, l’autor treballa amb dos protagonistes: d’una banda, l’Aleix, i de l’altra, un entorn que marcarà molt el transcurs de l’obra. Martí Garcia ha presentat l’autor i la seva creació literària, en un acte celebrat a la Sala Polivalent de l’equipament cultural.

L’Aleix surt a córrer regularment pels camps del Penedès. Un dia, es troba un cos surant en un llac proper a Sant Sadurní d’Anoia. Un misteri a resoldre, que afecta el seu nucli familiar i proper, i que posa a prova els valors, les inquietuds i les sospites de tots els implicats, que hauran de prendre posicions clares mentre la vida quotidiana continua girant a la capital del cava.

Harris explica que el desenvolupament de l’obra rau “en aquesta part d’investigació. Qui era aquesta persona i què li ha passat”.

Daniel Harris, autor de l'Empelt
Presentació del llibre ‘L’Empelt’, de Daniel Harris

Aquest és el fil principal que vertebra L’Empelt, guanyadora del 9è Premi de novel·la curta Celler de lletres 2023. Una de les característiques del certamen era que l’ambientació fos molt propera, i que parlés del cava, de la vinya o del vi. Un fet que Harris ha complert.

De fet, l’entorn penedesenc ve a ser una mena de “segon personatge” en global per a la història que s’explica. “Hi apareixen escenes i moments com ara la creació d’un nou celler, les tradicions i les festes. Crec que això n’és un atractiu”.

Daniel Harris, autor de l'Empelt

A la novel·la sorgeixen altres personatges i els seus punts de vista. Harris reconeix que “l’inici ja és fort, però de fet és un inici a meitat d’acció. Va ser un dels aspectes que sembla que va agradar molt als membres del jurat”.

Daniel Harris, autor de l'Empelt
Presentació del llibre ‘L’Empelt’, de Daniel Harris

Harris és un arquitecte tècnic nascut a Madrid, que es va afincar a Castellví de Rosanes de ben petit i que actualment resideix a Sant Sadurní d’Anoia, però que manté molta relació amb Martorell, ja que va estudiar a l’Institut Pompeu Fabra. El seu neguit envers l’escriptura el va dur l’any 2015 a publicar en català i castellà el seu primer llibre: La porció esvaïda del Croscat, ambientada en un altre dels indrets que formen part de la seva vida: l’entorn d’Olot.

El va seguir obres com La cultura del sueño o Las ilusiones de un aniversario, primer premi literari Mercè Rodoreda a Castellví. Ha escrit teatre –Muertos y coleando–comèdia musical i teatre infantil Pedazo de zoo. També ha estat finalista del premi de novel·la curta del Celler de les Lletres de Sant Sadurní, amb obra Llac de cava. El novembre de 2021 va presentar a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural la seva segona novel·la, Las caras de la fortuna, obra de temàtica de suspens on apareixen diferents espais de Martorell.