Més del 60% dels parts al Centre de naixements de la Fundació Sant Joan de Déu ja són a l’aigua

939
Centre de naixements FHSJDM

L’augment de parts a l’aigua a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha crescut de forma exponencial any rere any, tot i la pandèmia. Des de l’agost del 2020, 159 mares han donat a llum a l’aigua, de 325 parts. Es preveu que quasi un 80% dels parts de les futures mares del Centre de naixements es decantaran per un part a l’aigua en els propers anys.

L’ús de la banyera pel part s’ha emprat ja per 159 dones des que l’agost del 2020 es va activar aquest protocol i es va oferir a les futures mares la possibilitat de parir a l’aigua en el Centre. La mesura es va iniciar per donar un pas més en la humanització en l’atenció al naixement i també per respondre a la demanda creixent de les gestants per poder parir en aquest medi. És el primer centre hospitalari públic que disposa d´aquesta opció al Baix Llobregat.

Estadística de l'increment del número de parts a l'aigua (FRSJDM)

La llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, explica: “Després d’una revisió exhaustiva de la literatura científica i coordinació amb l’equip, el centre disposa des del mes d’agost del 2020, d’una guia d’assistència al part en l’aigua com a part de l’oferta per a l’atenció al procés de part. Es tracta d’una opció de part natural al Centre de naixements”. Afegeix que “els equips implicats, format per llevadores, pediatres i obstetres, han estat treballant conjuntament perquè sigui una realitat”.

A més, “fins el 2020, la mare estava a la banyera durant la dilatació però el protocol no contemplava acabar el part a l’aigua. Ara ja es pot fer i el nadó neix a l’aigua. L’experiència durant aquests 24 mesos ha estat molt positiva”.

Roser Palau, llevadora referent FHSJDM

Ressalta que “l’alternativa del part a l’aigua ofereix avantatges tant a la mare com al nadó. En concret, suposa un major empoderament de la dona i menys dolor en el procés de part, a més d’una satisfacció més gran per al nucli mare-acompanyant-nadó”. Palau afegeix que “les mares se senten molt còmodes i acaben el part en la banyera, a l’aigua”.

Roser Palau, llevadora referent FHSJDM

Igual que en el part natural, la gestant pot estar acompanyada en tot el procés per la persona que ella desitja i evita la separació del nadó de la seva mare, doncs la llevadora es fa càrrec d’ambdós durant i després del procés. A més, aquesta proximitat també permet iniciar l’alletament matern i el pell a pell.

Els principals avantatges del part a l’aigua són que escurça el temps del part; millora de les contraccions i el dolor; dóna més llibertat de moviment amb flotació; més sensació de seguretat i empoderament i més satisfacció materna.

Roser Palau, llevadora referent FHSJDM

Banyera Centre de naixements FHSJDM

El Centre, espai pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya

A Catalunya hi ha quatre hospitals públics més on es fan parts a l’aigua: la Fundació Sanitària Mollet, l’Hospital Santa Caterina de Salt, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i al Centre de naixements dels Germans Trias i Pujol.

El Centre de naixements creat per la FHSJDM és un projecte innovador que funciona des del 2017, i que és pioner en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu que té és el d’atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides. Palau destaca que des de la seva creació”s’han anat fent canvis per a que més mares hi puguin accedir”.

Roser Palau, llevadora referent FHSJDM

La FHSJDM ha desenvolupat el projecte del Centre de naixements de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en un centre de naixements.

El model que inclou centres de naixements gestionats per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com el Centre de naixements de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya com el que s’ha posat en marxa a l’Hospital Germans Tries i Pujol.