Més lectura i més cultura, els propòsits de la Biblioteca per estrenar l’any

573
Tastet d'Història, amb David Revelles. Biblioteca Martorell

‘Per un nou any, amb més lectura i més cultura’ és l’eslògan de la Biblioteca Francesc Pujols de cara al 2023. L’equipament enceta gener amb força, amb presentacions de llibres, nou cicle sobre grans autors literaris, contes, sortides i altres sorpreses. En destaca la presentació de la darrera novel·la de Martí Gironell i l’inici d’un cicle divulgatiu sobre grans autors literaris a càrrec de la martorellenca Alba Bohigas.

El periodista i escriptor Martí Gironell tornarà a passar per Martorell per presentar El fabricant de records, la seva darrera creació. Serà el dijous 19 de gener a les 18.30h a l’equipament cultural, amb presentació a càrrec de Ton Toset i reserva a entrades.martorell.cat.

“La novel·la relata el viatge fascinant i ple de peripècies del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, que en les primeres dècades del segle XX, amb la seva bicicleta, recorre el país retratant la vida des de la costa fins a la muntanya passant pels petits pobles i les grans ciutats. Una història èpica, heroica i delicada, feta de records i secrets inoblidables”, ressenya la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

També destaca d’aquest primer mes de l’any una nova activitat per conèixer els nostres escriptors clàssics amb el títol ‘Vistes de dron sobre literatura’, a càrrec de la professora martorellenca Alba Bohigas.

Obrirà el foc d’aquest nou cicle la proposta ‘Josep Pla. Una deu inesgotable’. Primer, amb una sessió teòrica l’11 de gener a les 11.00h a la Biblioteca, i posteriorment una sortida de camp per visitar la Fundació Josep Pla de Palafrugell el 18, al preu de 39 euros (entrades.martorell.cat) i 20 places disponibles.

“Pla és un escriptor irrepetible i d’una qualitat excepcional. Les seves 30.000 pàgines escrites poden considerar-se com unes vastes memòries que cobreixen mig segle de vida catalana, vista per l’ull irònic i lúcid d’un dels millors escriptors de la literatura del país”, destaca Canals.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

El dijous 12 (11.00h) es recupera una sortida pendent del ‘Tastet d’Història’ sobre la ‘Lògia maçònica de Sant Andreu de Barcelona’, amb David Revelles. Una proposta “per aprofundir en el paper de la dona en la maçoneria —amb noms propis com ara Clara Campoamor, Concepción Arenal o Ángeles López de Ayala— i conèixer els seus rituals simbòlics i els seus objectius”.

Pel que fa als contes, al gener els infants tindran dues oportunitats de gaudir-ne. La primera té lloc el dissabte 14 (11.30h) amb una sessió de ‘Contes de Hans Christian Andersen‘, amb Eva González, per a nens i nenes a partir de 3 anys.

L’altra opció del dimarts 17 (17.30h) serà un ‘Nadons a la Biblio’, en què Mercè Rubí narrarà El viatge de la ratolina. En tots dos casos cal treure els tiquets -tant els d’adults com els dels infants- a entrades.martorell.cat.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

Ben aviat, la Biblioteca organitzarà una nova sessió del ‘Llegir teatre’, que portarà els interessats al TNC per veure Terra Baixa (reconstrucció d’un crim). En concret, el divendres 10 de febrer (17.00h plaça de les Cultures), però aquest gener cal fer la reserva prèvia d’entrades.

“Serà un Terra Baixa una mica modernitzat, amb una visió més contemporània”, destaca la tècnica de la Biblioteca.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

Canals recorda també que continua obert el termini per presentar originals al 48è Premi Vila de Martorell (fins el 16 de febrer). Enguany es pot participar en les disciplines de poesia; traducció de clàssics Memorial Montserrat Ros; microrelat i premis locals en la categoria d’adults (poesia, prosa, conte i poema) i la categoria infantil i juvenil (poesia i conte). Per més informació, cal entrar a https://premivila.martorell.cat.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca

L’equipament també acull tot el mes al vestíbul l’exposició fotogràfica Kenya’22 de l’ONG Mans Mercedàries. Una selecció d’instantànies que els membres de l’entitat solidària van fer en l’estada al darrer Camp de Treball a Kenya, que va culminar el projecte de construcció d’una planta sencera a l’escola Kindergarten Academy School Lutgarda de Nairobi.

L’horari d’obertura de la Biblioteca serà, fins aquest diumenge 8 de gener, exclusiu de 16.00 a 20.30h, amb l’excepció del dia 5 de gener -que obrirà al matí- i del 7 de gener, tancat. A partir del 9 es recuperarà l’horari d’hivern: matins de dimarts a dissabte (de 10.00 a 14.00h), i tardes de dilluns a divendres de 16.00 a 20.30h.

En paral·lel, del 9 de gener al 10 de febrer la Biblioteca tornarà a posar en marxa l’Aula d’estudis per a que els estudiants preparin exàmens i treballs.