Mor Josep Maria Fabró, capellà de presos i exvicari de Crist Salvador

1030
Mossèn Josep Maria Fabró

El 27 de desembre va morir Mossèn Josep Maria Fabró, qui va dedicar bona part de la seva vida a l’acompanyament de reclusos. Com a president de l’Associació Social Cristiana de Voluntaris de Presons, va gestionar durant una dècada una casa a Martorell per ajudar a la reinserció de presos. A més, va ser vicari de la parròquia de Crist Salvador, entre 2005 i 2007, i membre de l’entitat martorellenca Persovuses (Associació per a la integració i reinserció de persones socialment vulnerables o en situació d’exclusió social).

Mossèn Fabró va néixer el 1945 al Prat de Llobregat en una família de pagesos i, format al Seminari de Barcelona, va ser ordenat sacerdot el 1969. El capellà combinava la seva dedicació parroquial amb el treball a un fàbrica a l’Hospitalet de Llobregat.

El 1970 va ser vicari al barri de Bellvitge a l’Hospitalet de Llobregat, durant una dècada. Posteriorment, va ser traslladat a Viladecans, on hi va estar 10 anys més, i a diferents parròquies de Barcelona. El 1991 va ser nomenat capellà del Centre Penitenciari Brians 1 i el 2007 de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, fins que es va jubilar el 2020.

Molt crític amb el sistema penitenciari per la incapacitat, segons considerava, per reinserir i rehabilitar reclusos, va decidir habilitar un pis al carrer Àngel Guimerà de Martorell per acollir temporalment persones que acabaven de sortir de presó. Va integrar voluntaris laics al seu projecte per tal d’oferir una atenció integral als reclusos, sense jutjar el que havien fet.

Actualment, Fabró era rector de la parròquia de Santa Maria de Vilalba a Abrera, al bisbat de Sant Feliu del Llobregat del qual formava part des de la divisió de l’arquebisbat de Barcelona.

La missa funeral per acomiadar-lo se celebrarà el dimecres 4 de gener, a les 17.00h, a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, del Prat de Llobregat i no hi haurà vetlla perquè ha donat el seu cos a la ciència.