Museus cedeix cinc peces a la mostra ‘1.000 anys de ceràmica catalana’

741
La batalla dels gats i les rates

Museus de Martorell ha cedit temporalment cinc peces de l’Enrajolada Casa Museu Santacana i del Museu Municipal Vicenç Ros, per a que formin part de l’exposició ‘1000 anys de Ceràmica Catalana’. La mostra commemora els 40 anys de vida de l’Associació Catalana de Ceràmica, i té lloc a la seu de la Fundació Privada Mascort, a Torroella de Montgrí.

Museus ha cedit per l’ocasió i a petició de l’organització, dos conjunts de rajoles del Museu Vicenç Ros i tres plats de ceràmica de l’Enrajolada. En el primer cas, es tracta de “peces úniques, que no tenen reproduccions paral·leles”, segons explica la tècnica de documentació i conservació dels Museus de Martorell, Montserrat Farreny.

En concret, les composicions són “el plafó es titula Aparició de la Mare de Déu de La Mercè, atribuït a l’artista Josep Gual, que va viure al segle XVIII”. L’altre plafó és La batalla dels gats i les rates, que “és una al·legoria del setge de Perpinyà a la Guerra dels Segadors. Un plafó del que se’n desconeix l’autoria, que procedeix de la Catalunya Nord i que cal situar al segon quart del segle XVII”.

Montserrat Farreny, tècnica de Museus de Martorell

D’altra banda, han arribat també a terres empordaneses “dues peces policromes i una en blau cobalt que pertany a la sèrie de transició del segle XVIII i que representa un gran castell. Les altres dues són del segle XIX i corresponen a l’anomenada sèrie de Banyoles. Representen dues figures humanes”, destaca Farreny.

Montserrat Farreny, tècnica de Museus de Martorell

Per la tècnica, és una gran satisfacció “participar, col·laborar i ser presents en aquesta exposició que segur té peces molt importants i que per a la gent a qui agrada a ceràmica la gaudirà molt”.

Montserrat Farreny, tècnica de Museus de Martorell

La mostra és visible a la seu de la Fundació Privada Mascort de Torroella de Montgrí des d’aquest passat cap de setmana i fins el proper 12 d’octubre.