Música moguda i mediterrània, l’aposta dels sicilians Baciamolemani a la Festa Major

1437

Es defineixen com una banda de rock tropical, però el seu estil és clarament mediterrani i electrònic alhora. Nascuda l’any 2006 a Ragusa, una petita ciutat del sudest de Sicília, Baciamolemani és una formació que transmet energia i festa, i que visitarà Martorell el proper dijous 15 d’agost durant la Festa Major. Passaran per la nostra ciutat per presentar Cardiotonic, el seu tercer disc, una proposta que consideren “rica en sonoritat i més electrònica, però encara més italiana”.

I des de l’illa situada al costat de la punta de la bota italiana, els set components de Baciamolemani travessaran el Mediterrani per portar la seva música a casa nostra (22.30h) en una nit de concerts al carrer de Josep Vilar que continuarà Oques Grasses i que finalitzarà DJ Quim Martínez. És el primer cop que venen a Martorell, però no pas a Catalunya. De fet, el grup sicilià ha fet creacions musicals i concerts conjunts amb La Pegatina.

Dos dels components de Baciamolemani, el veu, guitarra acústica Piero Pizzo i el MC i Synth Davide ‘Mr Don Colcit’ Pasquale, atenen Ràdio Martorell per fer una pinzellada del què podran escoltar els martorellencs durant la seva actuació.

Piero, Colcit, us volem preguntar, en primer lloc, per com està funcionant aquest tercer disc, titulat ‘Cardiotonic’.

El disc està funcionant molt bé. Quan venim a Espanya ens trobem que la gent dels concerts crida molt a l’escenari. Ara pot ser un bon moment per tocar a Catalunya i més concretament a Martorell. Per nosaltres serà un plaer.

Vosaltres ja heu vingut en altres ocasions a Barcelona i Catalunya. Quina sensació teniu del públic d’aquí?

És una sensació molt maca, perquè la gent és molt calorosa. Per nosaltres és molt guai tocar a Catalunya, perquè la nostra música és mediterrània i hi ha coses en comú amb Catalunya, que està banyada pel Mediterrani. Per això, quan toques música d’estil mediterrani la gent es posa a ballar i a gaudir.

Ens espera doncs una actuació molt moguda, sense parar de ballar?

Esperem que sí. El passat mes de maig vam ser a Madrid en un concert on hi havia gent d’arreu d’Espanya i tothom estava flipant i gaudint. Estem segurs que a Martorell hi haurà molt de moviment i ‘Catxondeo’.

Per què creieu que ‘Cardiotonic’ pot funcionar bé, aquí?

Per començar, per un tema de l’idioma. El sicilià -que no l’italià- s’assembla molt al català i nosaltres quan cantem en sicilià tenim una sensació que hi ha gent que encara no entén el que diem, però que ho sent. A més, ja hem estat per aquí girant amb La Pegatina, fa uns quants anys.

Concretament vau fer una cançó amb ells, La Corriera (2012)…

Sí, som amics d’ells, i també vam fer un tema anomenat Nome facile i Mamma Mia. La relació que mantenim amb La Pegatina és molt familiar, més interna. És com si estéssim en família.

Com va ser, treballar amb ells?

Va ser molt fàcil, perquè són gent del poble com nosaltres, de cor. I trobar un equilibri entre uns i altres va ser molt fàcil. Vam fer una gira de 20 dies junts i vam anar a llocs com el País Basc, Andalusia o Catalunya. Va ser molt guai.

Dieu que Cardiotonic és com “tornar a casa”. Per què?

Cardiotonic és com un tornar a casa perquè fa 13 anys que tenim la banda i son molts, i en 13 anys han passat moltes coses. Hi ha gent que ve i que se’n va, música que canvia i també canvia la manera de veure les coses. Cardiotonic és com una manera de tornar a casa i de parlar de nosaltres, no tant del que ens passa. És el tercer disc i esperem que no sigui l’últim.

Vau néixer el 2006. Tant de temps donen per parlar de moltes coses, no?

Hi ha una teoria que diu que les bandes de música s’aturen quan porten 7 anys en actiu. I nosaltres ja en portem 13. Tenim futur, espero!

Ens podeu animar la gent de Martorell a venir al concert?

Gent de Martorell: us esperem a l’escenari perquè entre nosaltres i les Oques Grasses, que actuen just després, farem un ‘catxondeo’ junts. I esperem en el futur fer alguna cosa junts amb Oques Grasses, a qui no coneixem personalment però a qui hem escoltat a través d’Internet, i creiem que estaria molt bé. Siusplau, veniu a veure’ns!

Programació de la Festa Major de Martorell 2019