‘Muxart. Color i composició’, un recull del periple vital i pictòric de l’artista martorellenc

604
Presentació llibre 'Muxart. Color i composició'

El llibre Muxart. Color i composició s’ha presentat aquesta tarda al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis. L’obra és el recorregut del periple vital i pictòric de l’artista, i l’estret vincle entre l’autor i el centre d’art de Martorell. A l’acte hi ha assistit l’autora Pilar Bonet, crítica d’art, professora de la Universitat de Barcelona, doctorada en Història de l’Art, i escriptora; Paulina Muxart, filla de l’artista Jaume Muxart; l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; el regidor de Cultura, Sergi Corral, i Laura Costa, membre de la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona.

Martorell compta amb un centre d’art de primer ordre, dedicat a la figura de Jaume Muxart: el Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis. Jaume Muxart, fill predilecte de la nostra vila, sempre feia gala de ser un orgullós martorellenc, i ens ha deixat un profund llegat humà i artístic que mereixia l’edició d’una publicació a l’alçada de la rellevància de la seva obra.

El llibre Muxart. Color i composició és un encàrrec de Museus de Martorell i la Diputació de Barcelona, amb motiu de l’exposició permanent que porta el mateix nom i que es pot visitar al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis. Reuneix la singularitat i excepcionalitat del gran ambaixador cultural i artístic de Martorell, i projecta la trajectòria creativa de Muxart, mitjançant la recerca i la narració de les obres que formen part de l’exposició permanent de l’espai d’art que duu el seu nom.

L’autora Pilar Bonet ha explicat que “és un llibre important que acompanya i recull els continguts d’aquesta mostra. Muxart ja té molta bibliografia a les biblioteques, però com aquest llibre no n’hi ha cap. Vaig pensar que s’havia d’aprofundir en la seva vida i posar la seva obra en el context internacional, és a dir, aquells fets artístics fora del territori català amb els quals Muxart hi conviu”.

Pilar Bonet, autora del llibre

Bonet ha reconegut que el procés d’elaboració de la publicació ha estat llarg, però que “surt en un bon moment, ja que estic convençuda que ara s’inicia un nou cicle Muxart”. L’autora també ha agraït la tasca d’hemeroteca, verificació cronològica i biogràfica de Irene Muti i Andrea Aguado.

El llibre és una eina de divulgació amb una perspectiva que obre la mirada a noves interpretacions i recerques. En aquest sentit, la filla de l’artista, Paulina Muxart, ha valorat “la gran sort que té el pare de tenir un lloc com aquest on hi són les seves obres, arxius d’imatges i documents”, que permeten estudiar la seva obra amb facilitat. “La Pilar Bonet ha fet el llibre, però la meva aportació ha estat identificar tot aquest material gràfic”, ha assenyalat.

Paulina Muxart, filla de Jaume Muxart

“Avui les persones que van conèixer Muxart estarien molt contentes de veure que finalment el llibre és una realitat. Conté la seva obra extensíssima, ja que la seva dèria era pintar. Ell no parava, sempre tenia projectes, i entusiasme per treballar i per pintar, fins i tot quadres a sobre de quadres”. “Aquest entusiasme, a banda del seu talent, era la seva virtut principal”, ha asseverat l’alcalde Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

De la seva banda, el regidor de Cultura, Sergi Corral, ha dit que “el llibre era una tasca pendent, calia fer aquest catàleg i ara el tenim sobre la taula. És tot un plaer fer compliment d’aquest compromís que teníem amb la família Muxart i amb el mateix artista”.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Laura Costa, de la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona, ha afegit que el llibre “és fruit de la col·laboració amb la Xarxa de Museus Locals, en aquest cas amb el Muxart. Espai d’Art, amb el qual col·laborem des de 2011. Hi hem donat suport en aspectes com el comissariat de l’exposició permanent, el projecte museogràfic, la catalogació del fons, restauració d’alguna obra de Muxart, o el programa ‘La Mirada Tàctil’ per fer la mostra accessible a persones amb discapacitat visual o cognitiva. Volíem fer de l’equipament un referent de l’obra de Muxart al país”.

Laura Costa, membre Xarxa Museus Diputació Barcelona

La publicació recull amb rigor la solidesa i el geni extraordinari d’un dels artistes capdavanters de l’art contemporani a Catalunya. La seva obra perdurarà en el temps com una expressió singular de les avantguardes artístiques del segle XX.