Natza Farré, Jordi Borràs, Josep Sucarrats i Rosa Cadenas conversen per reactivar l’independentisme

1044
'Un nou cicle per un país lliure'

Òmnium Cultural va iniciar el passat novembre ‘Un nou cicle per a un país lliure’. Una sèrie de converses amb l’objectiu de generar un debat positiu per reactivar el moviment independentista. Ahir dimarts al vespre, Òmnium Pla de Montserrat va organitzar un d’aquests actes a la Casa de Cultura de la Vila.

Hi va intervenir Natza Farré, membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en els moviments d’ultradreta, Josep Sucarrats, director de la revista Arrels, el món que torna, i Rosa Cadenas, directora de la Fundació Arc de Sant Martí.

A la cita, els assistents van ser partícips de les converses dels ponents sobre com reactivar l’independentisme en l’àmbit individual i col·lectiu. S’hi van referir en diferents blocs moderats per la periodista martorellenca Míriam Riera: trajectòria professional, aprofundiment en cadascun dels seus camps laborals i futur de país des de les seves professions.

Natza Farré, llicenciada en Periodisme, treballa a ràdio, televisió i premsa. És autora de llibres com Curs de feminisme per microones i Que no t’expliquin contes. Escriu una contra setmanal al diari Ara i col·labora al programa Està passant de TV3. A més, va comissariar l’exposició Feminista havies de ser al Palau Robert l’any 2020 i és membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, des de febrer de 2022.

La comunicadora va fer un paral·lelisme entre feminisme i independentisme, tot afirmant que “al llarg de la història els avenços feministes han estat a petites passes”, i que “l’independentisme ha d’aprendre moltes lliçons del feminisme, perquè dona moltes pistes d’una resistència sistemàtica que avança lentament, que també té les seves discussions internes, però que tira endavant”.

“Estem en un moment cansat, però no vull resignar-me a la repressió, ni com a catalana ni com a feminista”. “Hi ha molts dubtes interns per resoldre, però no ho hem de viure com un fracàs”. “Encara estem digerint tot el que ha passat. Hi ha un procés per tot i hem de tenir temps per passar aquest temps”.

Natza Farré, periodista i membre Junta Nacional Òmnium Cultural

Jordi Borràs és fotoperiodista especialitzat en ultradreta. Fa poc ha publicat Tots els colors del negre. Va estudiar Il·lustració a l’Escola Massana i hi va descobrir la fotografia. Ha treballat de reporter gràfic a El Món, Nació Digital, Crítica, El TempsLa Directa, i és cap de fotografia de la revista digital La Mira. Ha documentat els anys del procés amb La revolta catalana i La força de la gent, i la Covid amb L’any sense primavera.

Borràs va pronosticar que “d’aquí a 10 mesos les eleccions espanyoles tindran un govern del Partit Popular en coalició amb VOX, i sinó serà a la propera legislatura”. “Respon a una dinàmica mundial. L’extrema dreta ha estat capaç de reinventar-se i està governant a Hongria, Itàlia o Polònia. Aquesta maror agafa aquests aires aquí també. Però crec que tot el que puja baixa. Pot ser que tornem a situacions complicades, però els meus avis i els meus pares se’n van sortir de situacions pitjors i en ens sortirem”.

“El futur per mi és optimista, tot i el desencís. Si mirem al llarg de la història es pot relativitzar molt. Venim de temps convulsos, però és un segon en el lapse de la història. Hem de tenir en compte que el que vindrà està per conèixer. Està tot per fer i tot és possible, encara que sigui tòpic és una realitat”.

Jordi Borràs, fotoperiodista

Josep Sucarrats va estudiar Comunicació Audiovisual i es va especialitzar en periodisme de gastronomia. Va formar part del Grup SOM des d’on va dirigir la revista Cuina. Quan el grup es va fusionar amb Abacus va crear el projecte Arrels, el món que torna, a finals de 2020. Una plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural, i també un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors d’aliments de proximitat del nostre país.

“La ciutat ha d’aprendre molt del camp i hi ha certes visions del camp que no podem romantitzar”. “L’avantguarda cultural probablement és molt més interessant ara al món rural”. “El camp ofereix moltes solucions als problemes d’avui, com el canvi climàtic, sostenibilitat, estil de vida o el consumisme, i això és el que expliquem a Arrels”, va subratllar Sucarrats.

“La ciutat s’ha de ruralitzar en molts aspectes, com va dir Ildefons Cerdà, i no ha de mirar amb condescendència al camp, entre d’altres coses perquè el necessita. Un estil de vida més acordat amb els cicles naturals que hem perdut i que ara volem intentar aconseguir de cop”.

Josep Sucarrats, director revista Arrels

Rosa Cadenas, molt vinculada a la vida associativa local des de la direcció de la Fundació Arc de Sant Martí, ha desenvolupat tota la seva trajectòria professional vinculada a les persones amb capacitats diverses. Va ser presidenta de DINCAT, federació que a agrupa més de 300 entitats que treballen amb persones amb discapacitat.

La martorellenca va incidir en el repte d’aconseguir “un país més inclusiu, que posi les persones al centre, des que els nens neixen fins a la tercera edat”. “Ara el model educatiu no és inclusiu perquè no hi ha els recursos necessaris i les empreses encara han de creure en la integració de persones amb discapacitat. No podem aïllar-les del món laboral”.

També va posar el focus en un futur on “apareixeran noves discapacitats i trastorns de conducta, i caldrà fer-ne pedagogia perquè aquestes persones estiguin integrades en la societat”. També abordar “l’envelliment de les persones amb discapacitat, que cada cop tenen una major esperança de vida”.

Rosa Cadenas, directora Fundació Arc de Sant Martí

Òmnium Cultural ha programat més de quaranta actes d’aquest cicle que s’estan desplegant per tota la geografia catalana, amb la idea de renovar lideratges, obrir els espais de decisió independentistes a joves i a més moviments i organitzacions socials, definir una estratègia compartida i guanyadora i, així, recuperar l’esperit de l’1 d’octubre de 2017.