Els Mossos d’Esquadra i la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) han iniciat una col·laboració per reforçar la seguretat en les farmàcies d’arreu. Contempla diferents mesures i accions per facilitar la relació i coordinació entre els dos organismes i dotar a les farmàcies d’eines per millorar la seva protecció i seguretat.
Una de les primeres línies de col·laboració entre els cossos de seguretat i els establiments sanitaris consisteix “en reforçar la relació entre els titulars de les oficines de farmàcia i els referents territorials amb la comunitat i els grups de proximitat dels Mossos, de forma que cada farmacèutic conegui i pugui tenir contacte amb els seus agents policials de referència del seu territori”, explica el Caporal, cap de Policia de Proximitat i Oficina de Relacions amb la Comunitat de l’Àrea Bàsica Policial de Martorell, Albert López.
Albert López, Caporal dels Mossos d'Esquadra
Gràcies a aquesta col·laboració entre Mossos d’Esquadra i la FEFAC s’ha posat en marxa un canal de denúncies per facilitar la seva tramitació a través de FEFAC per evitar desplaçaments innecessaris i esperes a comissaria a l’hora de presentar-les.
Així, si una farmàcia és víctima d’un furt o un delicte de danys i desconeix la identitat de l’autor dels fets i no pot aportar cap dada, pot tramitar la denúncia a través del canal de denúncies de FEFAC, evitant així esperes a comissaria. Només cal passar a recollir la denúncia a dependències policials un cop està complimentada.
Aquest canal de denúncies per escrit no es podrà utilitzar per a cap altre delicte que no siguin furts o danys. Per a la resta de delictes, les farmàcies podran demanar cita prèvia per interposar denúncia sense haver de fer cues. En aquest cas, la denúncia l’ha de presentar el titular de la farmàcia, víctima o testimoni del delicte, de manera presencial.
Albert López, Caporal dels Mossos d'Esquadra
“Qualsevol instrument que ens ajudi a les farmàcies a disposar de més seguretat, guanyar tranquil·litat i facilitar les gestions en cas d’haver de presentar una denúncia és una bona cosa”. Així ho valora la coordinadora de les farmàcies de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Martorell-Rural, Pilar de Dios, qui afegeix que “els furts o danys normalment son les problemàtiques que més patim les farmàcies i, alhora, solen ser les que menys es denunciaven fins ara”.
Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l'ABS Martorell-Rural
De Dios recorda que, actualment, les farmàcies de Martorell ja disposen d’un canal obert amb els cossos policials, en el que s’estableix “una col·laboració a través del correu electrònic aportant consells i informació útil, i visites presencials diversos cops l’any”.
Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l'ABS Martorell-Rural
En tot cas, la coordinadora de farmàcies es congratula de l’existència d’aquesta nova eina entre Mossos i farmàcies, que fa que aquests establiments sanitaris sentin “que els cossos de seguretat són al nostre costat per a qualsevol cosa que puguem necessitar”.