Nou itinerari guiat del CEM aquest dissabte, per parlar del Martorell cobert pel mar, de terres i de vins

1157
Visita del CEM a Sant Genís de Rocafort
Visita del CEM a Sant Genís de Rocafort

Aquest dissabte, 28 de setembre, es reprèn el cicle d’itineraris de natura ‘Quan Martorell no hi era’ del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). La matinal s’ha titulat ‘Transgressió marina, terres i vins’ i inclourà diverses xerrades al llarg del recorregut. Es parlarà de l’època en la que Martorell estava cobert pel mar, i també dels diferents substrats que han permès el cultiu del vi, amb cata final inclosa.

La sortida és gratuïta i no precisa d’inscripció prèvia. Tan sols cal ser a les 09.30h al Parc d’Europa, punt de sortida d’un itinerari que continuarà pel barri del Pou del Merli i que finalitzarà a Santa Margarida. La condueix el geòleg i col·laborador del CEM Josep Maria Tella qui, junt amb el també geòleg Moisès Boixadera i el geògraf Miquel Vives, faran diverses intervencions per contextualitzar el tema sobre el territori.

Tella apunta que “fa uns 15 milions d’anys hi va haver una progressió del mar Mediterrani cap a la terra a causa de canvis climàtics i geodimàtics. Unes llengües de mar van entrar endins, van arribar a Martorell i va deixar-hi vestigis de sediments marins, fòssils”. Per això, explica que un dels objectius de la matinal serà “trobar restes fòssils marines”.

Josep Maria Tella, geòleg i conductor del cicle 'Quan Martorell no hi era'

L’itinerari també es referirà a les terres i els vins, aprofitant l’inici de la Festa del Roser: “Veurem zones de vinya i en Moisès Boixadera ens explicarà la relació entre al terra i el vi a partir dels diferents tipus de terreny carbonàtic i silícic al nostre entorn”. En Miquel Vives parlarà “de la història de la vinya al poble i farà una petita introducció històrica de Santa Margarida mentre fem una degustació de vins”.

Josep Maria Tella, geòleg i conductor del cicle 'Quan Martorell no hi era'

Els itineraris del cicle ‘Quan Martorell no hi era’ són oberts a tothom i difonen el patrimoni natural “sobretot des del punt de vista de la geologia, amb pinzellades d’història”. La propera sortida és prevista abans d’acabar l’any, i versarà sobre “les mines de plom, un recorregut per conèixer-les i descobrir els minerals que s’extreien d’allà”.

Per complementar tot el que s’explica a les sortides, el CEM edita uns dossiers de continguts de les trobades que són descarregables al seu espai web.