Obadia: “Molts causants del càncer de mama els podem controlar, però d’altres no”

1114

La junta local de l’Associació Catalunya contra el Càncer va organitzar aquest dimarts a la Biblioteca Martorell una xerrada dedicada al càncer de mama que es pot transmetre de mares a filles sota el títol Càncer de mama hereditari. Va anar a càrrec de la metgessa oncòloga Verónica Obadia, amb l’acompanyament de la Doctora Carla Bellido, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Totes dues van exposar, en una sala completament plena amb una vuitantena d’assistents, l’actual situació del càncer de mama, una malaltia que desenvoluparà una de cada vuit dones. Es va parlar dels factors de risc i el possible caràcter hereditari de transmissió, i el moment present dels tractaments per combatre’l i superar-lo.

Xerrada cancer de mama hereditari-Verónica, quin tant per cent dels càncers de mama es consideren originats per un factor hereditari?
-VO: S’ha vist que el factor hereditari representa només un 10% dels casos. El 90% restant és el que denominem el càncer de mama esporàdic. Per això, en el moment present una de les coses que s’està fent a nivell d’investigació entre les pacients és realitzar un test genètic per intentar descobrir quines d’elles tenen més risc de patir un càncer de mama.

-Com es desenvolupa, aquest test?
CB: Cal dir que és un procés que no és immediat, ja que triga uns quants mesos a realitzar-se sobre la pacient. Fins que els investigadors troben els resultats cal dir que es triga una mica, però tot i així avancem de manera prou ràpida i accessible.

-Ens parlaven de factors de risc. Un d’ells seria l’hereditari, però quins serien els altres?
-VO: Hi ha molts factors que s’han relacionat amb l’augment del risc de patir un càncer de mama en els casos no hereditaris. Estaríem parlant de factors hormonals, d’exposició a estrògens. També hi serien els associats a la dieta i estil de vida, i al fet d’estar exposada a radiacions –per exemple, qui ha rebut radioteràpia per altres tipus de tumor té més risc-. Altres factors de risc serien el fet de tenir lesions pre malignes –que predisposen que alguna d’elles s’acabi convertint en un tumor amb el pas del temps-, i a la densitat mamària. En realitat, hi ha molts factors de risc sobre els quals podem fer molta prevenció, però n’hi ha molts d’altres en els que no podem prevenir.

-A quina edat acostuma a augmentar el risc de patir un càncer de mama?
-CB: Augmenta el risc en les dones quan finalitza l’etapa de menstruació. Això no vol dir en absolut que totes les menopàusiques l’hagin de patir, però sí que hi ha un risc augmentat. Aquest fet també s’observa en les pacients nulípares –és a dir, les que no han tingut fills-, les quals també augmenten el risc.

Xerrada cancer de mama hereditari 05-De tota aquella part que sí que podem prevenir, quins consells ens podria donar?
-VO: Dins dels principals factors de risc corregibles, cal dir que podem evitar de seguir una dieta alta en greixos saturats, i potenciar una dieta mediterrània composada pel consum de molta verdura, fruita i peixos i pocs fregits. Una dieta aconsellable i fer exercici, que és un factor protector, evitar la obesitat -que està relacionada amb l’augment del risc del càncer de mama- i evitar l’alcohol o beure’n amb molta moderació.

-Com ha d’estar alerta la dona, especialment en aquestes franges d’edat?
-CB: Doncs fent-se mamografies. Tal com està establert, aquestes es fan cada dos anys, i si es veu alguna alteració de cribatge, s’opta per fer-la cada any. Normalment, a partir dels 50 anys i cada dos és l’edat recomanable de fer les mamografies sempre que no hi hagi un antecedent de càncer, tot i que es recomana de fer-ne abans.

-Al marge del cribatge, la dona ha de prendre algun altre tipus de mesura?
-CB: Sí, el que poden fer és la palpació de les mames. Les dones haurien d’aprendre a fer-se una autopalpació o bé el seu ginecòleg les hauria d’ensenyar a fer-la, perquè moltes vegades és la pròpia dona qui es troba el nòdul i és qui acudeix a la consulta mèdica.

-Des de la perspectiva mèdica, amb quina velocitat creuen que avancen les investigacions i els tractaments?
-VO: A curt termini es difícil asseverar que eradicarem el càncer, perquè en medicina els canvis són molt lents i progressius i les investigacions necessiten d’una gran mostra de pacients estudiats. Però sí que en el cas del càncer de mama hem vist que hi ha hagut molts avenços en els darrers anys, i amb això, la supervivència de les pacients també ha augmentat. Tan de bo hi arribem, al moment en el que no provoqui mortaldat, però de moment moltes de les que en resulten afectades poden tractar-se i allargar o cronificar la malaltia perquè no sigui una causa de mort prematura.

Xerrada cancer de mama hereditari o2-Les darreres hores l’OMS ha alertat que el risc de contraure càncer augmenta amb el consum de carns processades –salsitxes, bacó, embotits- i les carns vermelles. Què en pensen? Té afectació en el càncer de mama, aquest fet?
-VO: Aquest anunciat de l’Organització Mundial de la salut és quelcom que fa molt temps que es ve dient i que ja sabem: que les carns processades no són un aliment del tot saludable, i que tenen molts conservants i estabilitzants que no són naturals. Ja s’intuïa alguna relació amb l’augment de risc en alguns càncers, però més que el de mama, això afecta sobretot al càncer de còlon i al gàstric. El que passa és que fins ara l’OMS no havia fet un titular tan impressionant com el d’ahir. Crec que sí que cal prendre consciència i, si som assidus a consumir aquest tipus de productes, cal moderar-los. Però no cal prendre-s’ho com una alarma, mentre la resta de la nostra alimentació estigui basada en la verdura, la fruita i el peix i no pas en els menjars precuinats.

-És important celebrar dies mundials del càncer de mama?
-CB: És important fer dies mundials de tots els tipus de càncers. Potser el paradigma del càncer de mama és que té molta investigació al darrere, i que fa deu anys no és el mateix tipus de càncer que a dia d’avui. Crec que els càncers van canviant, i que en el futur els que provocaran més mortalitat seran els de pàncrees i els gàstrics. Però hem de fer dies mundials de tots els càncers.