L’ONG Ocularis ha desplegat de manera satisfactòria la primera fase del programa solidari consistent en crear una Òptica Social al Senegal. Tres optometristes han format durant quinze dies quatre alumnes d’un hospital del país per a que s’encarreguin d’aquest establiment. El muntatge i la graduació de les ulleres han estat els aspectes fonamentals de la formació, que ha de permetre posar a l’abast de la població, especialment infantil, una solució a problemes visuals molt bàsics.
Tres optometristes van marxar cap a Dakar el 12 d’agost i van retornar el passat dissabte. Durant la seva estada a l’Hospital Universitari d’Abass Ndao de Dakar, un dels més importants del país, “han format quatre alumnes: tècnics d’administració del centre, una tècnica superior d’oftalmologia i una infermera”, explica la cooperant Laia Prat, que va acompanyar l’expedició per a desenvolupar tasques de documentació gràfica i multimèdia.
Reproductor d'àudioLaia Prat, responsable de comunicació de l'ONG Ocularis
Creació d’una Òptica Social assequible a la població amb menys recursos
Durant l’estada, els optometristes han ensenyat a muntar ulleres de sol i a graduar ulleres monofocals per a que els 4 aprenents comencin a fer pràctiques i puguin establir una Òptica Social. Aquest establiment “se situarà dins de l’Hospital, a l’edifici d’Oftalmologia, i constarà de dues parts: un espai de botiga per atendre clients i vendre ulleres a preus assequibles a la població, i un altre que serà el taller en el què es faran les muntures i el graduat”.
La previsió és que l’establiment pugui obrir les portes “ben aviat” i compleixi l’objectiu de “poder oferir ulleres a molt més baix preu per a que sigui assequible a la major part de la població, que té pocs recursos econòmics. Actualment, hi ha òptiques al país, però són dirigides per empreses europees i la majoria de la població no pot adquirir-les”. Alhora, explica Prat, “ha de ser rentable per a mantenir els llocs de feina de les quatre persones que s’han format”.
Reproductor d'àudioLaia Prat, responsable de comunicació de l'ONG Ocularis
Graduacions i muntures per a infants de dos centres d’acollida
La cooperant d’aquesta ONG fundada pel doctor martorellenc Joan Prat explica que “el programa inclou una segona estada al país cap al febrer o març de l’any vinent, en el que un grup d’òptics i optometristes seran a l’Hospital per continuar la formació i ampliar continguts”. Però d’aquesta primera estada n’ha sorgit una col·laboració paral·lela: durant uns dies, els especialistes han anat a graduar a nens i personal dels centres infantils Guinddi i Els nens de la llauna, que acullen a infants del carrer.
Reproductor d'àudioLaia Prat, responsable de comunicació de l'ONG Ocularis
El grup ha atès unes 130 persones i ha graduat i muntat ulleres. Laia Prat considera que “aquesta acció enriqueix el nostre projecte i ajuda els nens del carrer que pateixen problemes visuals que repercuteixen molt en la seva formació”. Al mateix temps, explicava la cooperant, “s’ha donat a conèixer a la població la creació de l’Òptica Social, ja que la voluntat és que aquesta no només atengui usuaris de l’hospital, sinó a gent de Dakar i de la resta del país”.