Òmnium Cultural rememora l’1 d’Octubre i inaugura la mostra ‘Judici a la democràcia’

1043
2n aniversari Referèndum 1 d'Octubre

La secció local d’Òmnium Cultural ha commemorat aquest dimarts el 2n aniversari del Referèndum de l’1 d’Octubre amb un acte a la plaça de les Cultures. L’entitat ha inaugurat l’exposició Judici a la democràcia. Els drets perseguits, que es podrà visitar al Centre Cultural fins al 15 d’octubre.

L’acte ha servit “per recordar el que vam fer ara fa dos anys i refermar-nos. No ens cansarem mai de votar perquè és un dels actes de radicalitat democràtica més importants”, ha dit el membre d’Òmnium Cultural a Martorell, Jordi Gibert.

“Estem fent camí i tots podem fer el que estigui al nostre abast: les entitats, els partits i les persones a títol individual. Tots juguem un paper i ens hem de sentir importants perquè estem parlant de drets i llibertats que se’ns estan prenent. Ens interpel·la a tots aquesta lluita i hem d’estar amatents perquè això continuï i acabi bé”, ha afirmat.

Jordi Gibert, membre Òmnium Cultural Martorell

Domènec Hernández, membre d’Òmnium Cultural, ha conduït l’acte commemoratiu, tot afirmant que l’1 d’Octubre “és un dia per recordar amb orgull perquè milions de persones van expressar-se a les urnes amb tot l’Estat en contra”. “Volen amagar aquesta data i el seu significat”. “Fa dos anys vam sortir al carrer, com ara, i vam anar a votar. Molta gent va rebre els cops de la policia per defensar el dret a expressar-se a les urnes”.

Domènec Hernández, membre Òmnium Cultural Martorell

L’1 d’Octubre “significa compromís i dignitat, fonaments que han d’estar presents ens els propers passos d’aquest llarg i feixuc camí. Fa anys que el vam encetar i avui volem ser conscients d’on venim, però sobretot volem mirar on anem”, ha afegit Hernández.

Les xifres del Referèndum

Diversos membres d’Òmnium Cultural han alçat cartells amb les xifres del Referèndum que va comptabilitzar 2.286.217 de vots, el 43% del cens. Segons l’entitat, un total de 2.044.000 persones (90,3%) van votar a favor de la independència i 177.500 (7,8%) ho van fer en contra. Un 2% dels vots van ser en blanc. També han ressenyat que es van repartir 6.300 urnes guardades i custodiades per ciutadans anònims, i es van desplegar 10.000 agents de la policia espanyola. L’Estat va invertir 87 milions d’euros en el desplegament policial que va tancar 400 col·legis electorals, saldant aquella jornada amb més 1.066 ferits.

Carta de Jordi Cuixart

A continuació, s’ha llegit una carta escrita pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners on expressa que “l’objectiu de l’Estat segueix sent sembrar la llavor de la por entre la ciutadania i justificar la brutalitat policial de l’1 d’Octubre”. “L’abús de poder per mantenir la unitat d’Espanya continuarà, però no podem caure en els paranys de l’Estat, ni en la ràbia o la frustració. Tot al contrari: aprofitem els aprenentatges amb més compromís, més determinació i més serenitat que mai”.

‘Judici a la Democràcia. Els drets perseguits’

L’exposició Judici a la Democràcia. Els drets perseguits, inaugurada aquest vespre, consta d’una dotzena de plafons que resumeixen d’una forma molt visual i entenedora que “aquesta macrocausa judicial està plena d’irregularitats i vulneracions flagrants i constants de drets fonamentals. No només dels 12 processats, sinó també de les més de 20.000 persones afectades per aquesta restricció de llibertats”.

Domènec Hernández, membre Òmnium Cultural Martorell

Unes llibertats que tenim “gràcies a les dones i homes que han lluitat per la justícia social, per la democràcia, per l’educació per la cultura o senzillament, per la dignitat humana al llarg de molts anys”, ha indicat Hernández.

L’exposició podrà ser visitada al Centre Cultural fins al 15 d’octubre, de dilluns a divendres, de 8.00 a 22.00h, i dissabtes de 9.00 a 14.00h.