Òmnium demostra amb el ‘Quedem?’ que el menjar és una bona eina per normalitzar l’ús del català

1980
2a edició del 'Quedem?'

Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Servei Local de Català (SLC) de Martorell, va celebrar divendres passat la segona edició del ‘Quedem?’, iniciativa que ajuda als aprenents de català a perdre el respecte a parlar-lo. Es va fer a través d’una activitat lúdica -un berenar- a l’Escola Mercè Rodoreda en la que cada participant portava un plat cuinat de la gastronomia del país d’origen. I és que molts dels participants són persones arribades d’arreu i que estan aprenent la llengua.

Velichka Ivanova

És el cas de la búlgara Velichka Ivanova, que va descarregar sobre la taula dos plats. Un d’ells, “el tikvenik, un dolç composat per massa filo, carbassa, sucre, canyella i llard, que s’enrotlla i es posa al forn. És un postre que es menja per Nadal”. L’altre plat cuinat per la Velichka va ser un kurabiiki, que “és molt típic de Bulgària, i que és composat per farina, sucre i espècies. A partir d’aquí es fan unes boles que es posen al forn”. La Velichka porta 9 anys vivint a Catalunya, primer a Gandesa i des de fa un any a Martorell, i està inscrita al curs Intermedi 1 de català al SLC.

Velichka Ivanova
Anna Shastkiv

L’Anna Shastkiv és una professora de música ucraïnesa que fa uns cinc anys que viu entre nosaltres. Va presentar a tota la concurrència una creació que també havia estat feta als fogons de casa seva: “unes creps tradicionals d’Ucraïna, farcides de formatge fresc, melmelada de grosella i cireres”. L’Anna és professora de música i fa cinc anys que viu entre nosaltres, i explicava que “aquest dolç el mengem allà quan s’acaba l’hivern i comença la primavera. És una manera de dir adéu al fred i donar la benvinguda al sol i a l’escalfor”.

Anna Shastkiv
Ania Poma

Procedent de l’Amèrica del Sud, va arribar fa uns anys a Catalunya l’Aina Poma. L’Aina és peruana, originària de Trujillo, i fa un any que es va traslladar a Martorell. A través dels cursos de català del SLC es va assabentar de l’activitat i va posar-se el davantal per preparar un plat típic de la seva terra: “és la papa a la huancaína. He fet una crema amb llet evaporada, formatge fresc, aji picante (un tipus de bitxo) i algunes galetes salades, ho he liquat tot amb una mica d’oli i ho he acompanyat d’unes boletes de patata fregida”.

Ania Poma

A taula també hi lluïen un gegantí pastís ‘tres guerrers’ i bombons pedra de xocolata (Ucraïna), una coca de pipes i coquetes d’olives (Marroc), plats d’arreu d’Espanya -els pestiños i la ineludible truita de patates- i imprescindibles catalans com el pa amb tomàquet, embotits i la coca de llardons tan típica de l’època.

Cada participant explicava a la resta l’origen i les característiques del plat que havia cuinat. La Maria Pilar Serra, martorellenca que està millorant el seu nivell de català tot fent el curs Intermedi, es mostrava sorpresa amb la varietat d’aliments exposats. Explicava que “m’he assabentat avui mateix de l’activitat a través d’una de les companyes del curs i no he pogut portar res. Està molt bé que es facin activitats com aquestes. Els plats estan molt bé i tenen molt bona pinta”.

Maria Pilar Serra

Gibert: “Normalitzem l’ús del català al voltant d’una taula”

Un ambient distès al voltant d’una taula parada i plena de menjars, molts d’ells desconeguts, pot ser el punt d’inici per a que molts aprenents de català “vegin que poden parlar-lo i trenquin el gel fora de l’àmbit de les classes”, segons explica el president d’Òmnium Cultural a Martorell, Jordi Gibert. Una manera de “normalitzar l’ús de la llengua”.

Aquesta és la filosofia del ‘Quedem?’, un programa que Òmnium desplega arreu del país i que ha arribat a Martorell per segon any consecutiu. “De nou, la resposta ha estat molt bona i han participat una trentena de persones”. Gibert reconeix que l’intercanvi que es genera enriqueix a tothom: “ens integrem tots plegats. Aprenem de tots i esdevé molt interessant”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Cultural a Martorell

El 2n ‘Quedem?’ va acabar de la millor manera possible: amb la degustació de tots els plats. Abans, el martorellenc Francesc de Castro havia explicat als participants les tradicions i gastronomia típiques de casa nostra en els temps de carnestoltes i de quaresma. També van intervenir la cap d’estudis de l’Escola Mercè Rodoreda, Imma Labori, i el director del Servei Local de Català a Martorell, Andreu González.