Oriol Malet presenta ‘Ombres de Colors’, un còmic sobre les oportunitats del fracàs escolar

532
Presentació 'Ombres de Colors'

L’il·lustrador martorellenc, Oriol Malet, ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols el còmic Ombres de Colors, editat conjuntament per l’editorial Comanegra i la Fundació Bofill, impulsora de l’estudi que ha donat com a resultat l’obra de Malet. El còmic s’endinsa en l’abandonament escolar prematur a través de l’anàlisi de testimonis reals de joves que han patit aquesta situació, en tant de dur a terme una eina de reflexió, sensibilització i debat al voltant d’aquesta problemàtica, que afecta el 16,9% dels estudiants a Catalunya, segons la Fundació. El pròleg és a càrrec del cantant Cesc Triquell, qui ha aportat la seva visió sobre les causes i conseqüències de l’abandonament escolar, basant-se en la seva experiència personal.

Ombres de colors és una història de ficció que mostra la diversitat i la transversalitat de perfils dels estudiants que decideixen deixar els estudis prematurament, i les causes de fons que els motiven a fer-ho. Així, l’obra és resultat de l’encàrrec de la Fundació Bofill a Malet, per il·lustrar el fracàs del sistema educatiu, una realitat que preocupa arreu de Catalunya. “Al darrere de cada alumne que abandona els estudis, hi ha un sentiment d’expulsió del sistema”, ha afirmat Oriol Malet. “Amb aquest llibre volíem apuntar cap a la llum i explicar que hi ha altres oportunitats, i altres opcions de formar-se. Els estudiants que abandonen han de saber que tenen tot el dret de donar-se una altra oportunitat, i de reinventar-se. El llibre és un exercici d’acompanyament”.

“Tots arribem a un moment en què volem abandonar el que sigui, jo també vaig abandonar, i us en faríeu creus de saber la quantitat de figures de primer ordre de la nostra societat i cultura que també han abandonat, ningú n’està exempt”, ha expressat.

Oriol Malet, autor del còmic 'Ombres de colors'

Aquest és el tercer còmic de l’autor, i el primer que du a terme en solitari, tot i que per enllestir-lo va buscar testimonis d’alumnes que viuen aquesta realitat, recorrent diversos centres escolars de Catalunya. El resultat ha estat una narració on el o la protagonista, Cris, viu una aventura d’abandonaments que també són oportunitats, amistat, i creativitat.

Oriol Malet ha reconegut que Ombres de Colors ha aconseguit arribar als lectors i, que per poder ampliar el públic, “Jot Down, que és un lobby cultural, l’ha traduït al castellà, tot respectant-hi l’edició per complet i el pròleg del Triquell”. Així, “la idea és que sigui més que un còmic, un document en si mateix que fes arribar a tot arreu les dades preocupants: un de cada quatre alumnes abandonen els estudis de forma prematura a Catalunya, en què tenim el dubtós pòdium de l’abandonament escolar d’Europa i d’Espanya també”.

Oriol Malet, autor del còmic 'Ombres de colors'

A banda d’Ombres de Colors, Oriol Malet també s’ha involucrat com a director artístic de l’adaptació al cinema del seu còmic Mandela y el General, mitjançant una productora nord-americana, que l’ha convertit en un film d’animació per a adults.