Dos actes aquest divendres i dissabte per celebrar els 120 anys de l’únic llibre de poesia de Francesc Pujols

561
Torre de les Hores
Torre de les Hores

La Fundació Francesc Pujols commemora aquest divendres i dissabte els 120 anys de l’edició del primer i únic llibre de poesia que va publicar el filòsof, l’any 1904. Per a l’ocasió, se celebren dos actes que posen en relació Pujols amb Joan Maragall i Joan Salvat-Papasseit. Divendres 22 serà amb l’espectacle ‘Parlem i cantem amb Salvat-Papasseit’, i dissabte 23 amb el muntage ‘Fer-s’ho venir bé: Maragall i Pujols, cara a cara’.

Totes dues activitats es faran a les 19.00h a la Torre de les Hores. La primera posa de relleu la coneixença entre Pujols i Salvat-Papasseit. Serà un compendi de poemes musicats per Jordi Sàbat, Toti Soler i Carlos Boldori, amb el rapsode Pere Costa.

La xerrada la farà el filòleg Jordi Boladeras. Explica que el Llibre que conté les poesies d’en Francesc Pujols, amb un pròleg d’en J. Maragall -que és el nom de l’obra- “va interessar molt a Salvat-Papasseit en el moment en què aquest comença a llegir llibres i descobreix Maragall i Pujols. Una poesia on Pujols “demostra que domina molt bé la mètrica de la cançó tradicional i que, en els temes, reflecteix un punt de vista molt sincer”.

Jordi Boladeras, filòleg

Diuen alguns estudiosos que Pujols i Papasseit es van conèixer l’any 1921, però Boladeras creu que va ser abans: “quan Papasseit treballa a les Galeries Laietanes de Barcelona, on hi havia la redacció de la revista i una associació d’art i artistes, el secretari de la qual era Pujols”. A més, argumenta que “l’any 1918, a la Fulla de Subversió Espiritual de Papasseit ja hi apareix un escrit de Pujols”.

Boladeras detalla que la poesia de Pujols i de Papasseit són molt diferents: “Pujols fa una poesia més de l’època i més pròxima a la paraula viva de Maragall, mentre que Papasseit s’enamora de les avantguardes i comença a fer poemes amb atreviments gràfics i formals que el porten a una altra òrbita”. Tot i així, “coincideixen en un cert punt de realisme, que Papasseit agafa de Pujolsa l’hora de reflectir la quotidianitat”.

Jordi Boladeras, filòleg

Dissabte, l’espectacle planteja què en pensaven Joan Maragall i Francesc Pujols l’un a l’altre. Serà una lectura dramatitzada de textos dels dos autors catalans on l’un parla de l’altre. Un cara a cara fictici entre el poeta de la paraula viva, Joan Maragall (interpretat per l’actor Jep Barceló), i Francesc Pujols (Gerard Bidegain), amb els sons de flauta travessera de la martorellenca Anna Sánchez.

Bidegain va proposar aquest cara a cara amb Barceló, de qui diu que és “el Maragall oficial de Catalunya, ja que porta més de 10 temporades interpretant-lo a La Casa d’en Maragall, a Barcelona”. Bidegain coneix bé el personatge de Pujols, que ha interpretat nombroses vegades en les visites teatralitzades de Museus de Martorell. No és tasca fàcil: “era una persona bastant inclassificable. No el podies etiquetar”. Tot i així, en fa una immersió a base de “llegir molt, fer algun curs de la seva obra, espigolar imatges, fotografies, algun tall de vídeo d’ell i parlar amb gent que el va conèixer. De tot plegat, en surt el teu trencaclosques, el meu Pujols”.

Gerard Bidegain, actor

Aquest únic llibre de poesia li va valer guanyar uns Jocs Florals, i aquí Pujols va conèixer Maragall, a quiadmirava molt. A partir d’aquí es va establir una relació molt intensa.

Gerard Bidegain, actor

Bidegain espera que aquesta cita “obri les portes per a que a la gent s’engresqui i li piqui la curiositat de llegir la poesia de Pujols”.

L’accés als dos actes és gratuït, però cal fer reserva al portal entrades.martorell.cat o bé contactant amb la Fundació Francesc Pujols: adm@fundacio-francescpujols.cat.