Passi del clàssic ‘Zero en conducta’, una crítica al sistema educatiu francès de principis del segle XX

813
'Zero en conducta'
'Zero en conducta'

Zero en conducta és un migmetratge francès de 1933 escrit i dirigit per Jean Vigo. Està basat en un passatge autobiogràfic del propi director, qui va viure quatre anys en un internat de Nimes a causa de la mort del seu pare, un anarquista català assassinat a la presó. La pel·lícula es podrà veure de franc aquest diumenge, a les 18.30h, a la Casa de Cultura. La projecció s’inclou dins el cicle ‘L’encís del cinema’, organitzat per la Regidoria de Cultura i Cinema del Diable amb l’objectiu d’apropar als martorellencs grans clàssics cinematogràfics.

El petit Jean Vigo va patir la severitat tradicional del sistema escolar francès, el qual li va deixar una petjada inesborrable. Per això, va dirigir aquesta pel·lícula, en la qual fa una crítica frontal a una escola basada en el càstig, la disciplina rígida i la insatisfacció d’alumnes i docents. Vigo hi introdueix l’absurd de les classes avorrides, dels horaris inadequats, dels règims estrictes, autoritaris i arbitraris. Els nens sotmesos al martiri del tedi i de la momificació del coneixement. En aquest ambient es genera la rebel·lia, quan els alumnes s’aixequen contra els professors per a combatre l’autoritarisme, a través de la ironia i la burla, sense armes, només amb la seva creativitat i el seu desig de ser nens.

El film es va estrenar a França el 7 d’abril de 1933, però el seu pas per les sales va ser efímer perquè al cap de pocs dies va ser censurada fins al cap de 13 anys de la seva estrena, el 15 de febrer de 1946.