Pere Arquillué i Toni Ubach homenatgen Gabriel Ferrater a ‘El fil de la memòria’

807
Recital 'El fil de la memòria'

L’actor Pere Arquillué i el músic Toni Ubach han protagonitzat aquest dimecres el recital El fil de la memòria de Mola Produccions a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. L’acte s’ha inclòs dins la programació de Sant Jordi, amb motiu del centenari del naixement de poeta Gabriel Ferrater. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Andreu González.

Amb aquest recorregut pels poemes de Les dones i els dies, Pere Arquillué ha reprès un espectacle que va estrenar de jove al Festival Grec el 1997 amb el músic Miquel Gorriz. El 2007 el va tornar a fer al Teatre Lliure amb Eugeni Roig. Ara, 25 anys després de l’estrena, “me’l van demanar a Sant Cugat per retre homenatge al poeta i vaig anar a buscar en Toni Ubach, qui té molt de talent”. “L’espectacle és el mateix que vaig estrenar, amb la selecció de poemes de Dolors Oller, però hem anat variant el format i els músics que m’acompanyen a l’escenari”, ha dit l’actor.

Pere Arquillué, actor

El fil de la memòria ha estat un retrat personal i literari de qui està considerat un dels principals renovadors de la poesia catalana de postguerra. L’obra poètica de Gabriel Ferrater gira entorn l’erotisme i el pas del temps. Els seus versos són precisos i intensos, i proposen un diàleg amb la complexa realitat de les relacions humanes.

“És un poeta molt important en aquest país”, ha assegurat Arquillué. “Marca un abans i un després en la poesia catalana, i influirà en les generacions que vindran al darrera. Tots venen marcats a foc per Gabriel Ferrater. Confronta l’erotisme, el romanticisme i la moral, sense ser moralista. Aquesta relació d’estar arrelat a terra i alhora volar tan alt fa que sigui un autor extraordinari”.

Pere Arquillué, actor

Els versos de Ferrater han guanyat gruix en la veu i el cos de l’actor. Un espectacle de contrastos basat en una poètica de la claredat i el misteri. Una vintena de poemes que parlen de pous i de pors, i que arrenquen amb In memoriam, les memòries de guerra de Ferrater, on descriu el contrast entre la inconsciència dels joves i la por dels adults. L’actor ens fa entrar en el món de Ferrater a partir d’un poema autobiogràfic, i crea un clima confessional que fa que ens creiem la resta de versos com si els sentíssim per boca del poeta.

El músic Toni Ubach fa un bon acompanyament amb la guitarra al llarg de tot el recital i té també moments de lluïment propi, quan canta dos poemes que ha musicat.