Presentat un Debat Constituent que vol ser transversal i inclusiu

895
Presentació del Debat Constituent a Martorell

Aquest divendres s’ha presentat a l’Auditori el Debat Constituent, un procés participatiu ciutadà que pretén establir unes bases constitucionals per a un nou futur polític de Catalunya. L’acte l’ha organitzat la coordinadora d’Enteses del Baix Llobregat, amb el suport de l’ANC de Martorell. El coordinador comarcal de les Enteses, Francesc Sánchez, i la coordinadora de l’ANC Martorell, Montse Valls, han animat tothom a prendre-hi part. El periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, ha engegat un debat sobre un dels set grans àmbits que el vertebren: la participació política i organització del poder.

El Debat Constituent parteix de la idea que a la societat catalana hi ha un ampli consens per superar el marc autonòmic actual. Mitjançant un procés participatiu, es proposa al conjunt de la societat civil debatre i votar tots els àmbits constituents per establir unes bases constitucionals.

El projecte ha nascut a partir de prop d’un centenar d’Enteses Territorials -grups de persones i associacions de municipis, subcomarques i comarques-. Ara, s’engeguen els debats ciutadans participatius a partir d’un redactat consensuat “que conté 144 preguntes, repartides en 7 àmbits diferents, per a que la gent tingui l’oportunitat de definir quina seria la Constitució que voldria”, tal i com comenta Sánchez.

Francesc Sánchez, coordinador de les Enteses del Baix Llobregat

A partir d’entrar i registrar-se com a usuari a l’App del Debat Constituent, tothom qui vulgui podrà accedir a les 144 preguntes i expressar la seva opció al voltant de temes com ara el model d’estat; llengua; drets; organització de poder; organització territorial; model econòmic; política fiscal, financera i de treball; territori; recursos naturals; empresa; defensa, seguretat i protecció, entre d’altres. L’objectiu és “fer la foto de què vol la gent, què considera imprescindible”, explica Partal:

Vicent Partal, periodista

El Debat Constituent és la reacció “a un sistema polític espanyol anquilosat, tancat i impossible de moure, que ni de bon tros és dels millors del món”, diu el periodista, qui posa com a exemple “el model estonià, on el parlament té més pes i on, per exemple, els electors poden retirar un diputat que no compleix amb el que havia promès”.

Vicent Partal, periodista

Vicent Partal considera que “el futur és imprevisible en com passarà, i bastant previsible en què passarà: aquest país acabarà sent un estat independent, això és imparable. Una altra cosa és com s’hi arribarà, i és molt difícil de dir” però té clar que “la situació actual és insostenible”.

Vicent Partal, periodista

Un cop obtinguts els resultats del debat i votació dels punts, el darrer pas del Debat Constituent serà la convocatòria del Fòrum Cívic i Social (FCS). Aquest òrgan sintetitzarà els resultats, aprovarà les propostes constituents sortints i decidirà com presentar-les de manera pública i solemne al Parlament i a les seves forces polítiques. L’organització apel·la a la màxima participació en el Debat Constituent, “sigui independentista o no” per a assolir la màxima pluralitat en escollir un model d’estat.