Presentat al Centre Cultural el documental ‘Aquell Martorell de quan anàvem a El Correa’

1244

Els exalumnes d’El Correa, Josep Rodríguez i Lluís Garcia, han presentat aquest dimecres al Centre Cultural el documental Aquell Martorell de quan anàvem El Correa, sobre la història d’aquesta escola, entre 1943 i 1980. Una selecció d’imatges i d’instantànies acompanyades de músiques i sons propis de l’època. A l’acte hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, Núria Canal, i la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.

El passi documental ha intercal·lat fotografies d’alumnes d’El Correa amb imatges en moviment del Martorell de l’època: la Quadrilla infantil dels anys 20, de les colònies d’estiu de Falange espanyola, filmades en 9,5 mil·límetres els anys 50, imatges dels anys 60 d’El Pla, l’estació de FGC i una vista general del Barri de Buenos Aires. També la CNS als anys 70, l’antic pont del riu Anoia, la construcció del pont Prínceps d’Espanya o la volta ciclista que sortí del Pont del Diable de Martorell.

Lluís Garcia ha dit que “les imatges són un fidel reflex del Martorell d’aquells anys en què anàvem a escola. Amb aquest documental hem intentat que, per uns moments, ens retrobéssim amb aquella infantesa de quan anàvem corrent amb pantalons curts, aquell Martorell de quan anàvem a El Correa”.

Xavier Fonollosa ha dit que des de l’Ajuntament “hem d’impulsar actius com vosaltres que feu coses per Martorell” i ha afegit que “el temps de l’escola marca i defineix la personalitat, vosaltres, malgrat les estretors, recordeu aquella època com a feliç, per això ho heu volgut posar en comú, per això organitzeu trobades i contribuïu a la vida social de Martorell”. Els autors del documental n’han lliurat còpia a les regidores, Núria Canal i Cristina Dalmau.

El Correa

El Correa va ser projectat per l’arquitecte Josep Lluís Sert, pare del racionalisme català, l’any 1930. Cinc anys més tard es va col·locar la primera pedra de l’edifici, però la construcció va ser interrompuda per la Guerra Civil i l’arquitecte no va poder completar la direcció del projecte, un fet que va provocar que l’obra es veiés força modificada respecte al projecte inicial. El 1943 va quedar inaugurat.

L’escola es va dir El Correa en honor al governador civil de l’època, Antonio Federico de Correa Wellington, qui va fer un donatiu de 50.000 pessetes per acabar-lo de construir. Posteriorment, l’escola va rebre el nom de Montserrat i actualment Institut Martorell.