Presentat el Clúster de la Construcció Industrialitzada de Catalunya amb seu a Martorell

1524

L’Ajuntament de Martorell i el Clúster Construcció Industrialitzada de Catalunya (CCIC) han organitzat aquest dimecres la ‘Jornada d’Industrialització de la Construcció’. Ha estat un acte celebrat al Campus de Formació Professionals de l’Automoció de Martorell, on s’ha presentat el CCIC, nou organisme per al foment de la industrialització en la construcció, i que ha triat Martorell com a seu. L’alcalde, Xavier Fonollosa, ha tancat l’acte i la tècnica de Promoció Econòmica, Carme Moles, ha presentat el projecte Martorell Urban Lab.

Fonollosa ha donat la benvinguda al prop d’un centenar de professionals del sector industrial que s’han congregat a l’auditori del CFPA. Ha destacat la importància d’iniciatives com el CCIC i la col·laboració d’aquest nou clúster amb l’administració local per tal que hagi establert la seva seu a casa nostra.

L’alcalde ha posat en valor la formació en el sector industrial dient que “és bàsica i un dels eixos més importants”, i ha afegit que “trobar operaris qualificats a la indústria és molt difícil, avui en dia. La formació ha de tenir les eines al sector per formar als futurs operaris, a partir d’un aprenentatge progressiu”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El CCIC es crea l’any 2022 amb l’objectiu que Catalunya esdevingui líder en la industrialització de la construcció i ser un referent de la construcció industrialitzada 4.0 i punt de trobada del sector i de tots els actors que hi participin. Els seus punts clau són la industrialització de la construcció i tots els seus processos; digitalització, monitorització, sostenibilitat, millora de l’eficiència energètica, formació contínua de professionals i igualtat d’oportunitats.

“Hem creat aquesta plataforma per generar debat, col·laboració i contactar amb el món financer, l’administració pública i els sectors privats. Som plataformes de treball, de trobades, de reunions i de negociació”, ha destacat el president del CCIC, Pere Armora.

Armora ha recalcat que el Clúster s’ha instal·lat a Martorell arran de diverses reunions amb l’Ajuntament i la bona entesa que es va generar entre les dues parts, i que “és en un punt equidistant a les quatre províncies catalanes, en un municipi molt industrialitzat i logísticament molt ben situat”.

Pere Armora, president del CCIC

De la seva banda, el director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba, ha lloat el paper de la construcció industrialitzada en aspectes clau com ara “la qualitat de llocs treball generats, la qualitat del producte sense incrementar-ne el preu i l’eficiència i sostenibilitat del procés constructiu, reduint la petja de carboni i augmentant la circularitat dels productes”.

També ha valorat que “la construcció és un sector rellevant per l’economia catalana, ja que el 2022 va créixer un 4,2%” i que “els clústers són un entorn de reflexió estratègica. No es tracta d’un grup d’empreses que defensi els seus interessos professionals, sinó que posa en marxa projectes de transformació, tant col·laboratius com particulars”.

Oriol Alcoba, Director General d’Indústria de la Generalitat

A la presentació també hi han intervingut la coordinadora del projecte del Campus UPF Martorell Imma Ribas i la cap d’Unitat de Gestió de Projectes-Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona Sílvia Gironès. També s’han presentat tres projectes industrialitzats -la construcció d’un hospital offsite a les Illes Maurici, de l’edifici circular Sòcrates i d’habitatges unifamiliars industrialitzats-. Seguidament, diversos empresaris del sector han participat en una taula rodona.

En representació municipal, també han estat presents a l’acte la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, i el regidor de Planificació Urbanística, Albert Fernández.

El projecte Martorell Urban Lab

La tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Carme Moles, s’ha referit al TTT Martorell Urban Lab, un projecte que ha acabat de convèncer el CCIC d’instal·lar-se a Martorell. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins del programa Treball, Talent i Tecnologia impulsat per la Diputació de Barcelona, relacionat amb la detecció de necessitats generals, tecnològiques i formatives del teixit empresarial en el sector de la construcció per anar cap a una edificació més sostenible.

Moles ha destacat que “des de Martorell vam fer l’aposta per la construcció perquè vam veure que tenia molt valor i que és un sector que no desapareixerà, que es transforma. Una oportunitat d’apostar per un altre sector que no fos l’automoció”. Ha afegit que “ja hi han passat 146 empreses i 85 persones, i ara estem analitzant el treball o la contractació dels treballadors i la satisfacció final de les empreses”.

Carme Moles, tècnica de Promoció Econòmica de l'Ajuntament

Carme Moles ha destacat que “volem que el TTT Martorell Urban Lab continui, tenim molts reptes per endavant és un sector que es transforma no despareix i estem per ajudar les empreses a trobar ocupació i a millorar-la”.