Presentat el nou autobús elèctric, una aposta pel transport públic urbà zero emissions

5136

Martorell substituirà la flota d’autobusos urbans de gasoil per elèctrics, convertint-se en el primer municipi del Baix Llobregat amb el transport urbà amb energia 100% neta. El procés s’ha iniciat amb l’adquisició de dos vehicles de l’empresa Solaris & Coach, així com un pantògraf i una estació transformadora. En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, aquest dijous s’ha presentat el nou autobús elèctric a la rambla de Les Bòbiles. Els ciutadans podran veure’l exposat durant tot el dia a la plaça Mare Caterina.

A l’acte de presentació ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Albert Fernández, la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza, i la regidora de Joventut, Raquel Sans. També el conseller delegat de l’empresa Soler Sauret, Joan Soler, comercials de l’empresa Solaris i membres de l’associació de veïns de Torrent de Llops.

L’alcalde ha emsasitzat que “Martorell serà el primer municipi del Baix Llobregat on el 100% del servei de transport públic urbà funcionarà amb energia neta”, anant més enllà amb les demandes de la Unió Europea en aquesta matèria, que exigeixen un 45% per al 2025 i un 65% per al 2030. A més, “serem dels pocs municipis de tot l’Estat espanyol amb càrrega ultra ràpida, ja que disposarem d’un pantògraf que el carregarà en només tres minuts per a una autonomia de 60 quilòmetres. No només tenim un bus elèctric 100%, sinó que a més és 100% eficient”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha recordat que ” l’electrificació del transport públic urbà a Martorell ens ha sortit de franc. El 80% del cost prové d’una subvenció del Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES) convocat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’altra 20% prové de la junta de compensació del nou polígon logístic P7 de Martorell, que havia d’aportar un cànon per la mobilitat generada i que hem aplicat a aquest projecte”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El nou autobús elèctric “és previst que comenci a circular en període de proves, com a servei llançadora, per la Festa del Roser, i podria circular amb normalitat pels volts de Nadal, quan estiguin executades les obres del pantògraf i de l’estació transformadora”, ha avançat el batlle.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els dos primers autobusos elèctrics de Martorell són del model Urbino 8,9 i comptaran amb bateries Solaris High Power de potència adaptada a càrregues freqüent i ràpides, amb una capacitat total de 90 Kwh. Estan dissenyats per carregar-se a través d’una connexió convencional endollable i per a càrrega ràpida amb pantògraf, col·locat al sostre de l’autobús. Un motor central de 160 Kw assegura la marxa suau.

Els vehicles estaran totalment climatitzats i equipats amb un sistema d’informació al passatgers, amb pantalles internes i un circuit tancat de televisió que cobreix l’interior i l’exterior de l’autobús per augmentar la seguretat dels viatgers. A més, disposarà de xarxa wifi i els passatgers podran carregar el seus dispositius mòbils a través de preses USB.