La Caserna ha acollit aquest dimarts al vespre l’acte de presentació del tràiler del documental commemoratiu dels 50 anys de la riuada a Martorell. A la cita, s’ha recordat que es continuen buscant testimonis d’aquell fenòmen natural esdevingut el 20 de setembre de 1971 que va provocar nombrosos danys a la nostra població. La programació de nous actes commemoratius continuarà a partir de mitjans d’octubre.
L’acte l’ha organitzat l’Ajuntament de Martorell i les entitats Martorell Viu i Cinema del Diable, i hi ha assistit prop d’un centenar de persones. En representació municipal hi han intervingut l’alcalde Xavier Fonollosa i els regidors de Cultura i de Medi Ambient, Andreu González i Albert Fernández. Rafa Díez ho ha fet com a membre de Martorell Viu, entitat ideòloga de l’esdeveniment, mentre que Noel Puigdollers ho ha fet representant Cinema del Diable, que s’encarrega del muntatge audiovisual.
Fonollosa ha destacat que el record als 50 anys d’aquell fenòmen “no és una celebració, sinó la commemoració d’una riuada, un dels pitjors dies de la història de Martorell, que portem a dins i que cal explicar”. L’alcalde ha posat en relació aquest fenòmen natural amb el que estan vivint els habitants de l’illa de La Palma aquests dies, i ha destacat que “cal treure conclusions, perquè aquests episodis tornaran a passar en el futur, i cal que n’aprenguem”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
De la seva banda, Rafa Díez ha destacat que “el projecte del documental commemoratiu de la riuada ha superat totes les previsions i està tenint una gran resposta de testimonis”. Alhora, ha reflexionat al voltant del fet que “viurem nous episodis extrems que obligaran a repensar moltes coses” i ha fet un clam per a que “es respecti el medi natural”.
Rafa Díez, membre de Martorell Viu
Des de les entitats organitzadores s’ha fet una crida per a que nous testimonis aportin materials, sigui imatges enregistrades o bé impressions escrites o parlades per part de persones que van viure la riuada a Martorell. La via és a través de la Regidoria de Medi Ambient, al correu electrònic mambient@martorell.cat, o bé al telèfon 93 775 34 34.
Alhora, s’ha anunciat la represa de les activitats a partir del 15 d’octubre. Es preveu organitzar xerrades amb professors universitaris experts en la matèria i exposicions, encara per concretar.
‘Retorno al río de la vida’, un colpidor relat de la riuada
Un dels moments més emotius de la vetllada ha estat la lectura del text ‘Retorno al río de la vida’, escrit pel martorellenc Francisco Lozano. Aquesta creació literària en prosa narra com va viure Lozano aquesta riuada en primera persona, amb tan sols 9 anys d’edat. Ell i la seva família feia molt poc temps que vivien a un habitatge de l’Illa Santacana, i van patir la pèrdua de quasi tot el que havien construït en aquella casa, després de la seva arribada de terres andaluses. Així ho descriu un dels fragments:
Francisco Lozano, autor de 'Retorno al río de la vida'
Un text que més enllà de ser la vivència d’una desgràcia, és enfocat per Lozano des d’un punt de vista optimista: “el riu ens va enriquir com a persones”, hi destacava. Alhora, el relat és també un exemple d’una època per a milers de persones que, en aquell moment de la història, van formar part dels moviments migratoris peninsulars cap a Catalunya.