La Fundació Francesc Pujols ha presentat aquest dimecres a la Torre de les Hores Els dies apocalíptics, una nova publicació que difon part de l’obra inèdita del filòsof. Es tracta d’un recull de 41 articles que va escriure en plena Guerra Civil, a cura i edició del periodista Francesc Canosa, director de la revista digital La Mira, que junt amb L’Editorial Fonoll han elaborat l’antologia.
Canosa i el vicepresident de la Fundació, Francesc de Castro, han presentat el recull davant una audiència que omplia de gom a gom la sala. A més, l’estudiós de Pujols i pianista Lluís Cano ha amenitzat la vetllada interpretant algunes peces musicals.
Els dies apocalíptics és l’explícit títol del recull, que se situa en un moment crític del país, l’esclat de la Guerra Civil el juliol de 1936, i que coincideix amb un període també negre per a Pujols en el plànol personal. “Se li mor la dona i la mare i el seu fill Faust marxa al front, mentre el país s’ensorra. Es tanca a la Torre de les Hores, s’aprima i escriu aquests articles que, com ell diu, són els dies apocalíptics”, apunta Canosa.
Francesc Canosa, editor d'Els dies apocalíptics'
Tots els articles que formen part del recull tenen una temàtica comuna: “Catalunya i tot el que marxa en un moment com aquell. És una herència, una càpsula d’aquell país que s’esfuma, una mena de testament d’un Pujols que el gener de 1939 marxarà a l’exili”. Canosa els defineix també com una manera de fer “geografia espiritual, un llegat en forma de kit de supervivència”.
Francesc Canosa, editor d'Els dies apocalíptics'
L’editor considera que els articles, inèdits, són molt més que uns documents apareguts en un paper de diari: “Són multimèdia. Comencen sent una conferència i uns articles en paper, per després passar a ser xerrades i conferències a joves exiliats, i després es convertiran en un llibre d’Artur Bladé a l’exili”.
Per Canosa, Pujols hi transmet la idea que “nosaltres marxem, però Catalunya es queda…sempre estem morint i resuscitant. El món gira però no avança. No ens n’acabem d’ensortir”. Són una mena “de Sant Grial o disc dur, per preservar Catalunya i la catalanitat, una manera de dir als futurs catalans que recordin el que eren”.
Francesc Canosa, editor d'Els dies apocalíptics'
L’editor emfasitza en el moment apocalíptic en el que s’escriuren aquests articles: “Des de tots els punts de vista, l’espoli material de la Guerra no s’ha retornat. A dia d’avui, Catalunya està plena de pisos, locals i edificis que no s’han tornat als seus propietaris legítims. És una memòria usurpada i robada”. Els dies apocalíptics serà un nou instrument per a recordar-ho.