Presentat ‘L’alè de Dionís’ de Joan Cuscó, un passeig per les cultures del vi

657
Presentació 'L'alè de Dionís' de Joan Cuscó

Aquest vespre s’ha presentat a la Torre de les Hores el llibre L’alè de Dionís, de Joan Cuscó, i publicat per Editorial Neopàtria. Un assaig que parla del vi i de les cultures que ha generat al seu voltant a partir de petits relats i amb l’evocació de la figura mitològica de Dionís. Aquest ha estat un dels actes dels Racons del Vimart, al que hi han assistit unes 40 persones.

El conreu, el consum, l’enoturisme, l’embriaguesa, l’exportació, el cooperativisme, l’Alzheimer, la publicitat i les arts són temàtiques que apareixen als capítols del llibre com a capítols breus, fins a 23. També hi són els espais que genera la cultura del vi: la vinya, el celler, les ‘catedrals’, les tavernes, les sales de tast, les estacions enològiques i les caves.

Però sobretot, l’obra vol parlar “de les cultures del vi”, segons l’autor: “Investiguem què ha generat el món del vi: des de l’àmbit de la medicina i els efectes beneficiosos que pot tenir per a la salut, com a alimentació al llarg dels anys, el paisatge que genera, l’economia, la cultura, l’art o l’enoturisme, entre d’altres”, diu Cuscó.

Joan Cuscó i Clarasó, autor de 'L'alè de Dionís'

Cuscó explica que entre les seves pàgines hi apareix el filòsof de la Torre de les Hores: “Francesc Pujols hi té un paper destacat, en el món del vi. Com a productor de vi i com a persona que el va fer servir com a símbol de la creativitat i de la imaginació”.

El fil conductor és, sobretot, la figura mitològica de Dionís: “La divinitat del vi entès com a líquid vital, de cultura, d’imaginació, de sociabilitat, de música o de teatre, tot i que també evoquem a Meditrina, divinitat del vi quan entenem aquest com a medicina”, diu l’autor.

Joan Cuscó i Clarasó, autor de 'L'alè de Dionís'

Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, especialista en musicologia i gran coneixedor de la vida i l’obra de Francesc Pujols, Joan Cuscó i Clarasó té un ampli coneixement al voltant de l’art i del vi, com a professor d’estètica, teoria de les arts i història de la música a la UB, conservador i membre de les societats catalanes de musicologia i de filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans, i com a conservador al Centre de Documentació de Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. A més, ha fet diverses conferències sobre l’element dionisíac en el pensament i en l’art contemporanis.

També col·labora freqüentment amb la Fundació Francesc Pujols. Darrerament, hi ha presentat l’edició de L’evolució i els principis immutables i La religió i la moral de Francesc Pujols -de la que n’ha fet la introducció-, una tertúlia en línia sobre la relació entre Pujols i Eugeni d’Ors, i un curs introductori a la vida i obra del filòsof, de 8 sessions.