Presentats a la Biblioteca tres nous llibres d’obres guanyadores al Premi Vila

1089
Presentació dels llibres del Premi Vila. Palazón, López, González i Soler
Presentació dels llibres del Premi Vila. Palazón, López, González i Soler

Aquest divendres es van presentar a la Biblioteca Martorell els llibres, recentment editats, de tres obres guanyadores a les darreres edicions del Premi Vila de Martorell. En concret, es tracta del Diari de Laboratori d’Òscar Palazón, Ganarse la vida d’Amparo López i Epidermis, del martorellenc Jacint Soler. Hi va assistir una cinquantena de persones.

Diari de Laboratori ha guanyat aquest 2019 en la categoria de millor poemari en català. El seu autor, el tarragoní Òscar Palazón, el descriu com a “un dietari i una visió poètica del dia a dia, de la rutina diària, d’allò que de vegades trobem tan aclaparador i avorrit, per donar-li un punt de vista poètic i veure que la poesia és a tot arreu”.

Òscar Palazón

Amparo López va guanyar el Premi en categoria general en castellà l’any passat amb Ganarse la vida. Arribada expressament des de Guadalajara, l’autora va explicar la gènesi de la seva creació: “forma part d’una etapa en què jo estava molt pendent de com es guanyarien la vida els meus fills, de com de difícil n’és que la vocació s’acabi convertint en allò que vols fer, de com el futur sempre és allà per desmuntar-te totes les històries que tens al cap i del fet que no hi ha res segur”.

Amparo López

Soler defineix Epidermis com a “barreja de pensaments que et venen i que poses sobre el paper. De vegades tenen com a destinació la paperera, i en altres casos penses que encara en faràs alguna cosa. D’aquests, en fas una tria i ho presentes. Si a més te’ls premien i te’ls editen, val molt la pena”.

Jacint Soler
Presentació dels llibres del Premi Vila
Presentació dels llibres del Premi Vila

Els autors, encantats amb l’edició

Palazón, López i Soler ja tenen el premi gros dels seus respectius reconeixements al certamen: l’edició del llibre. Un aspecte que tots tres han valorat com a il·lusionant i prioritari. Palazón destaca que “estic molt content amb el resultat. L’edició de Viena és impecable i tenir aquest llibre entre les mans és una gran injecció de confiança”.

Òscar Palazón

López ha vist publicada l’obra amb l’Editorial Hiperión, i destacava que “hi ha molta gent que es presenta a premis per la publicació del llibre, per veure’l físicament, perquè és molt difícil que enviïs un llibre de poesia a una editorial i que ho vegi i valori. Per això, crec que acaba sent més important la publicació que la remuneració econòmica”.

Amparo López

I Soler confessa que “és un somni que tothom té, i que gràcies a Déu cada cop hi ha més gent que ho aconsegueix. Premis com aquest se’n fan a molts pobles, però tan de bo n’hi hagués molts més”. A l’igual que l’obra de Palazón, ha publicat amb Viena Edicions.

Jacint Soler
Presentació dels llibres del Premi Vila
Presentació dels llibres del Premi Vila

González: “Hi haurà una novetat l’any vinent que projectarà encara més el Premi”

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González, va destacar en la seva intervenció que, a diferència del que sol passar, “quan vaig venir a viure a Martorell, per mi ja era el poble del Premi Vila, no pas del peatge”. Guanyador en categoria local (2002) i general (2014) i posteriorment membre del jurat en diverses ocasions, González exposa que, ara, com a regidor de Cultura, vol “que el Premi Vila segueixi tenint el prestigi que es mereix i que ja ha assolit en haver arribat a 44 edicions”. Per això, va comentar que “hi haurà una novetat per l’any vinent que farà que el premi es projecti encara més, i que ja anunciarem més endavant”.

Andreu González Castro, regidor de Cultura de l'Ajuntament

Una colla de martorellencs i representants de diverses entitats culturals de Martorell van llegir poemes de les tres obres publicades.