Clou la Setmana de la Lactància Materna amb una taula rodona a la Biblioteca

985
Cloenda Setmana de la Lactància Materna

La Setmana de la Lactància Materna ha arribat al seu punt final aquest dissabte al matí després d’uns dies plens d’activitats i tallers. L’acte de clausura ha estat una taula rodona a la Biblioteca Martorell, que ha comptat amb Esther Vivas, autora del llibre Mama desobedient; Alba Padró, autora de Somos la leche, consultora IBCLC i cofundadora de LactApp, i Marina Rinaldi, doula de Martorell. Roser Palau, coordinadora de les llevadores de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), ha fet de moderadora.

Les ponents han parlat del paper que té la lactància materna en la societat actual, però també han tocat altres temes relacionats amb la maternitat, tot compartint dades i experiències professionals i personals. Així, han debatut sobre qüestions tan diverses com la conciliació familiar, la infertilitat, els ventres de lloguer o la mort gestacional i perinatal.

De les xifres que han compartit les expertes es desprèn la idea que, malgrat que la majoria de dones voldrien donar el pit als seus fills, hi ha moltes que no ho acaben fent. “Durant l’embaràs, quan preguntes a les mares, més del 90% et diuen que volen donar el pit; un cop són donades d’alta, el percentatge ja baixa al 80% i després, als 6 mesos, està entre un 20 i un 30%”, explica Roser Palau.

Roser Palau, coordinadora de llevadores de FHSJDM

Les raons d’aquest fet, segons Palau, són “la dificultat de suport que es troben les mares per poder allargar la lactància, el fet que la baixa maternal sigui de 4 mesos i la societat en què vivim, que ens obliga a enganxar-nos a la feina i a no parar atenció a aquestes coses”.

Roser Palau, coordinadora de llevadores de FHSJDM

La regidora de Salut, Sole Rosende, ha assistit a l’acte i ha afirmat que “a Martorell som molt afortunats, perquè tenim un hospital, un CAP i un ASSIR amb professionals excel·lents”. Per a Rosende, el més important és que “les mares tinguin suport i informació i que, decideixin el que decideixin, estiguem al seu costat, i això a Martorell ho fem”.

Sole Rosende, regidora de Salut

Precisament Rosende ha estat l’encarregada, junt amb l’alcalde Xavier Fonollosa i el gerent de la FHSJDM, Manuel Álvarez, d’entregar els premis dels concursos de fotografia i dibuix, que han guanyat Laura Cortés i Sara Lorenzana, respectivament.

Les activitats de la Setmana de la Lactància Materna, tot un èxit

Tal com explica Palau, les activitats emmarcades en la Setmana de la Lactància Materna “han estat molt ben acollides i les mares, els bebès i les famílies han gaudit moltíssim”. A més, afegeix que “ha sigut un plaer poder tancar la setmana amb aquestes professionals, que són una passada”, i destaca el moment en què les ponents han compartit les seves experiències personals en relació amb la maternitat i la lactància.

Roser Palau, coordinadora de llevadores de FHSJDM

Aquesta setmana intensa ha servit per reivindicar la importància de l’alletament i ha inclòs propostes per a mares, nadons i professionals.