Projecció del curt ‘Bruna’ a El Foment, altaveu de la problemàtica del bullying

1383
Xerrada-col·loqui sobre Bullying a El Foment

L’Associació Social Cristiana de Voluntaris de Presons (ASCVP) i l’Associació per la integració i reinserció de PERsones SOcialment VUlnerables o en Situació d’Exclusió Social (PERSOVUSES) han incorporat l’assetjament escolar com a tema de les xerrades de caire social que celebren cada trimestre. Dijous, a El Foment, en van parlar Oriol Julià, president de l’Equip SEER, dedicat a la salut i a l’educació emocional, i Adrián Arrebola, martorellenc que ha participat en l’elaboració de ‘Bruna’, un curtmetratge que parla del bullying.

L’assetjament escolar o bullying és una forma d’agressió de tipus físic, verbal, social o digital que es produeix a les aules. Els individus implicats adquireixen tres rols: l’agressor -que associa l’assoliment d’objectius i la reafirmació com a cap d’un grup amb la violència i l’agressivitat-; l’observador -que presencia l’agressió però no intervé i n’és còmplice- i la víctima.

Amb motiu del darrer Dia Mundial Contra l’Assetjament Escolar (2 de maig de 2018), l’Equip SEER i l’ONG Sace The Children van difondre unes dades que apuntaven que 1 de cada 10 estudiants catalans havien estat assetjats els últims 2 mesos i que un 7% havien patit ciberassetjament. Situacions que generen conseqüències de diferent gravetat: fracàs escolar, fòbia a l’escola, descens de l’autoestima i la confiança, problemes psicològics i, en un darrer extrem, intent o consumació de suïcidi.

L’Equip SEER, una entitat dedicada a la salut i a l’educació emocional, ha posat el punt de mira a les escoles i a aquesta problemàtica: “Fem inclusió de l’educació emocional en el projecte educatiu, i ens vam especialitzar en l’assetjament escolar arribant al punt de crear la plataforma PDA Bullying, per recollir recursos i eines en diferents punts de Catalunya i del País Valencià”, explica Oriol Julià.

Reproductor d'àudio
Oriol Julià, president de l'Equip SEER

Julià considera que, en parlar de bullying, cal diferenciar els individus dels rols que exerceixen: “hem de parlar de rols agressors i d’actes d’agressió i no de persones agressores, per no estigmatitzar ni victimitzar ningú”, i afegeix que “no és fàcil cap rol, ni el de la víctima ni el de l’agressor ni el de l’espectador”.

Reproductor d'àudio
Oriol Julià, president de l'Equip SEER
Xerrada-col·loqui sobre Bullying a El Foment. Oriol Julià
Xerrada-col·loqui sobre Bullying a El Foment. Oriol Julià

Per combatre el Bullying, treballen “en tres fases: prevenció, detecció i actuació. Quan actuem, hem d’aturar la violència i protegir, i activar els individus que fan el rol d’espectador. Finalment, hem de treballar la restauració, que és un darrer pas molt important, perquè moltes accions es queden en aturar la violència, però si no se sana aquest rol, es pot repetir. S’ha d’anar al fons del problema”. Com a reflexió final, Julià recalca que la situació de conflicte que comporta el Bullying “ha d’acabar sent una oportunitat de creixement i de sanejament emocional”.

Reproductor d'àudio
Oriol Julià, president de l'Equip SEER

‘Bruna’, una eina per fer visible l’assetjament

Xerrada-col·loqui sobre Bullying a El Foment. Adrián Arrebola
Xerrada-col·loqui sobre Bullying a El Foment. Adrián Arrebola

Bruna és una noia que presencia l’assetjament a una companya de classe per part dels seus amics. La situació li planteja un gran conflicte intern: no li sembla bé que els seus amics facin mal a algú, però alhora sent que no pot contradir els seus amics. És la sinopsi del curtmetratge ‘Bruna’ que, en uns 15 minuts, “parla del rol d’espectador que viu molta gent i que una gran part dels joves han patit en algun moment”, explica el martorellenc Adrián Arrebola en acabar la vetllada, després del visionat del curt i del col·loqui entre co-directors, actors i el públic congregat a la sala.

‘Bruna’ és “el resultat de la primera edició de Filmative, un programa d’acompanyament per a joves del sector audiovisual”, del que Arrebola n’ha estat integrant. Vuit joves, escollits entre una vuitantena, han produït aquest curtmetratge amb l’objectiu de prevenir situacions d’assetjament escolar. Un treball que va engegar el febrer de l’any passat i que va culminar el passat 28 de setembre amb la seva pre estrena als Cinemes Girona de Barcelona.

Reproductor d'àudio
Adrián Arrebola

Ara, l’objectiu és que “arribi al màxim de gent possible”, diu Arrebola. Per això, presentaran el curt als festivals de cinema, i seguiran col·laborant amb l’Equip SEER i la plataforma PDA Bullying a les aules:”Projectant-lo per a que sigui una eina per treballar l’assetjament als centres educatius i per fer tallers d’educació emocional amb els nois i noies de l’aula”.

Reproductor d'àudio
Adrián Arrebola

Propera xerrada, al maig

La propera xerrada programada per les dues entitats socials convocants serà la titulada ‘Minerals del conflicte. Esclaus del mòbil’, el dijous 25 d’abril a les 19.30h a El Foment. La cita plantejarà com un dels metalls utilitzats en la composició dels nostres dispositius mòbils s’obté amb el treball de persones sotmeses a un règim d’esclavitud que, en ocasions, arriben a pagar amb la seva mort per a l’obtenció d’aquest material. La conferenciant serà la consultora de TECUM i de l’Associació Justícia i Pau Carme Altayó i Martí.