Protecció Civil activa en Alerta el Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses

1045

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per l’episodi de pluges que poden ser intenses, previst per avui dimarts i demà dimecres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de cara a avui dimarts, es preveuen ruixats que s’iniciaran al matí a la meitat est del país i s’intensificaran de cara a la tarda, afectant tot el territori. L’episodi es preveu més intens a les comarques de la demarcació de Girona i també a les comarques del prelitoral central fins el Baix Camp, on es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts. A la resta del territori afectat per l’avís, es preveu que se superin els 20 l/m2 en 30 minuts. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i és possible que hi hagi fenòmens de temps violent (pedra>2cm i/o ratxes molt fortes de vent). És probable que de manera local hi hagi acumulacions de pluja superiors als 60 l/m2.

De cara a demà dimecres, les previsions de pluja queden delimitades, a partir de migdia, a les comarques de la Selva, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Moianès i Osona. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

La CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) ha comunicat al CECAT que ha intensificat la vigilància i recorda la possibilitat de crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i lleres menors en els sectors de la conca de l’Ebre on es donin les tempestes més intenses. Així mateix, es recorda que cal extremar les precaucions a les zones properes a rius, rieres i torrents de tot el territori que puguin patir inundacions a causa de les pluges intenses.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure.

Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants. Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions