Protecció Civil alerta de l’elevat risc per la salut associat a les altes temperatures i el CatSalut fa recomanacions per combatre-les

1798

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya posa en alerta la ciutadania davant l’elevat risc associat a les altes temperatures que s’estan registrant les darreres hores en determinats punts del país, com és el cas del Baix Llobregat Nord. La màxima incidència s’ha començat a registrar des de les 12 del migdia i a Martorell s’han superat els 40 graus de temperatura. El Departament de Salut de la Generalitat difon uns consells per combatre la situació, molt especialment dirigits a persones grans, nadons i persones amb malalties cròniques.

Tancar persianes de casa, obrir finestres a la nit, romandre a les habitacions més fresques, utilizar algun tipus de climatització en hores de màxima calor i refrescar-se sovint amb dutxes i tovalloles mullades. Aquest són alguns dels consells bàsics per combatre l’onada de calor que l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana dur a terme, així com evitar sortir al carrer, fer activitat física o trajectes motoritzats a les hores de més calor. Si aquest fet resulta inevitable, convé esquivar el sol directe i caminar per l’ombra; usar gorra, ulleres de sol i protector solar; vestir amb roba lleugera, clara i ampla; portar i beure aigua amb freqüència o bé sucs de fruita, i evitar les begudes alcohòliques i les molt ensucrades. També és recomanable evitar menjars molt calents i molt calòrics.

La gent gran, els infants i les persones amb malalties cròniques, més vulnerables

Des de Protecció Civil de la Generalitat recorden també la importància d’ajudar els demés, especialment els nadons i infants petits, la gent gran i les persones que pateixen malalties cròniques, ja que són més vulnerables davant les altes temperatures. Convé estar en contacte freqüent amb la gent gran i, si prenen medicació, revisar amb el metge si pot afectar a la seva termoregulació.

Què fer?
L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que disposa d’un número d’atenció del CatSalut Respon (061) que atén diàriament, durant les 24 hores, a tota la ciutadania. També adreça els ciutadans als Centres d’Atenció Primària més propers (el CAP de Buenos Aires obre de dilluns a divendres de 8.00 a 21.00h i de 9.00 a 20.00h els caps de setmana, amb el telèfon d’atenció 93 775 51 03). Alhora, Martorell també disposa de l’Hospital Sant Joan de Déu, a l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals 1-3 (Telèfon 93 774 20 20). Es recomana a la ciutadania seguir les prediccions meteorològiques, obtenir informació a les oficines de farmàcia per evitar problemes causats per la calor i acudir amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir possibles problemes de salut.

Consells del CatSalut per combatre la calor