Protecció Civil de la Generalitat activa el PROCICAT en fase d’Alerta per l’onada de fred

834

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en fase d’Alerta per l’onada de fred amb una forta baixada generalitzada de temperatures a Catalunya i que afectarà fins dijous. La Policia Local de Martorell ha previst un dispositiu especial que inclou l’aixopluc de persones sense sostre i el llançament de sal a les vies principals del municipi.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb la Policia Local de Martorell per informar de la situació prevista i dels principals consells a tenir en compte per preveure incidències derivades de l’onada de fred.

Les recomanacions passen per extremar les precaucions en els desplaçaments en vehicle i a peu i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit. En les hores en que el fred sigui més intens, les persones grans i els infants han d’evitar sortir al carrer. Es demana als familiars i amics de persones grans que viuen soles que les visitin o hi parlin per telèfon per comprovar que es troben bé.

També cal estar atents a les possibles incidències per mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies per evitar intoxicacions i ventilar cada dia els habitatges i no tapar les reixetes de ventilació per garantir l’entrada d’oxigen. El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha activat el seu Protocol per situació extraordinària per fred. Creu Roja, les empreses de Teleassistència i les empreses de serveis bàsics d’electricitat, aigua i gas mantenen els dispositius preventius.

Protocol d’actuació a Martorell

Segons Àngel Pérez, cap de la Policia Local, “amb motiu de l’activació del PROCICAT s’han iniciat contactes transversals entre els diferents departaments de l’Ajuntament per tal de preveure situacions de risc derivades de la meteorologia. D’acord el criteri de Serveis Socials Bàsics, s’aixoplugarà les persones sense sostre que pugui haver-hi al municipi”. Si la situació empitjorés amb risc de nevada, “estem preparats per avocar sal a les principals vies i als accessos d’escoles i centres d’urgències, també per desglaçar voreres i zones ombrívoles”, ha dit Pérez.

Predicció metereològica

La predicció meteorològica indica que, avui i demà dijous, seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral. A banda, entre dijous i divendres es preveu l’arribada d’alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l’extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d’uns 600 metres, tot i que en l’inici de la precipitació podria ser d’uns 400. Els models a mitjà termini indiquen que a partir del cap de setmana l’atmosfera s’estabilitzarà i la temperatura es recuperarà, tot i que l’ambient es mantindrà fred.