Protecció Civil de Martorell estrena noves dependències, vol créixer i busca nous voluntaris

4135
Protecció Civil Martorell. homenatge als voluntaris i inauguració de les noves dependències a Ca n'Oliveras
Protecció Civil Martorell. homenatge als voluntaris i inauguració de les noves dependències a Ca n'Oliveras

Protecció Civil de Martorell ja té unes noves dependències al recinte de Ca n’Oliveras, just al costat de la Policia Local. Un fet que permetrà treballar de manera més coordinada i eficient entre aquest cos format per voluntaris i les forces de seguretat que actuen al municipi. Des de l’associació s’espera que la nova seu esdevingui un pas més per sensibilitzar i apropar la població envers una institució que té més de 30 anys d’història a Martorell. Sumar nous voluntaris i rejovenir l’equip són objectius per al futur més immediat.

La nova seu se situa dins el recinte de la Policia Local. Té uns 40 metres quadrats, que inclouen una recepció, dos despatxos i un magatzem. Pel president de Protecció Civil, Jordi Guillén, “suposa un avanç bastant gran, perquè tindrem una major rapidesa d’intervenció que en l’anterior espai de Can Cases. Serem al costat de la Policia Local, amb qui més treballem”.

Nova seu de Protecció Civil Martorell, a les dependències de la Policia Local
Nova seu de Protecció Civil Martorell, a les dependències de la Policia Local
Inauguració de les noves dependències de Protecció Civil Martorell
Inauguració de les noves dependències de Protecció Civil Martorell

Un cos nascut del voluntarisme i al servei de la població

I és que Protecció Civil és un cos format exclusivament per persones voluntàries que es coordina amb els altres cossos de seguretat –Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional, etc- a l’hora de servir la població.

Jordi Guillén, president de Protecció Civil Martorell
Jordi Guillén

Se’ls identifica pel seu uniforme blau marí i taronja i la insígnia del triangle blau dins d’un cercle taronja, i se’ls pot trobar en carrers i places servint la població. Les seves funcions són molt variades: “des d’ajudar al control del trànsit i la logística en actes festius i esdeveniments a actuacions davant situacions de riuades i plans d’emergència que es generen quan hi ha incendis, nevades, inundacions o ventades”, com explica Guillén.

Jordi Guillén, president de Protecció Civil de Martorell

La Conselleria d’Interior de la Generalitat –de qui depenen a Catalunya- i l’Ajuntament de Martorell –que els coordina a nivell local- els fan arribar avisos i pre alertes i “ho notifiquem als voluntaris a través de les xarxes per confeccionar l’equip adequat”.

Més de 3 dècades a Martorell

Manuel Muñoz, voluntari més veterà de Protecció Civil Martorell
Manuel Muñoz, voluntari més veterà de Protecció Civil Martorell

El naixement oficial de la secció local de Protecció Civil se situa l’any 1986, tot i que en anys previs ja s’havien fet actuacions en benefici de la població. En Manuel Muñoz, de 75 anys, és una de les persones que n’ha format part de manera ininterrompuda. “Ara em dedico a tasques més administratives”, diu en Manolo, que recorda que “en els primers anys, crec que va ser l’any 1985, hi va haver una gran nevada que va afectar molt el coll del Bruc i que va provocar que molta gent quedés atrapada a la carretera, ja que va coincidir en cap de setmana. Vam anar-hi en 4×4 i vam fer diversos viatges per portar camioners i particulars atrapats a la carretera fins el Pavelló i la Casa de Cultura de La Vila per a que se’ls donés menjar, mantes i un lloc on dormir”.

Manuel Muñoz, voluntari més veterà en actiu de Protecció Civil de Martorell

El veterà voluntari enumera també altres episodis en els que han actuat: “en riuades i en algun incendi proper a Martorell, cooperant amb els Bombers”. Accions que comportaven la dificultat de “conciliar-les amb els horaris laborals. Jo treballava de mecànic de manteniment en un taller de planxisteria i després en una fàbrica, i tenia molt clar que el primer era la meva feina, i que ens incorporàvem a Protecció Civil un cop acabada aquesta”. Tant d’esforç, però, “té com a recompensa una satisfacció interior i personal molt gran, de veure com allò que has fet s’ha solucionat bé”.

Incorporar joves per garantir el futur

Ivan González, el voluntari més jove de Protecció Civil Martorell
Ivan González

Si en Manuel Muñoz és el membre en actiu de més edat a l’associació, l’Ivan González es situa a l’altre extrem: el més jove, amb 37 anys. Actualment és cap d’equip i fa funcions de control i valoració dels serveis a peu del carrer. La seva vinculació amb l’associació té un origen familiar: “el meu pare, en Froilán González, va ser un dels fundadors de Protecció Civil aquí, i el meu germà Miguel Ángel i jo l’hem seguit i ara hi som tots tres. De petits ja veiem que per al pare aquesta activitat era una part molt important del seu dia a dia i de la seva vida. I jo em deia a mi mateix: de gran vull conduir aquell cotxe, de gran vull anar amb aquell uniforme i de gran…vull ser com ell!”.

Ivan González, voluntari més jove de Protecció Civil de Martorell

Fer tasques a Protecció Civil treu moltes hores de lleure. Explica l’Ivan que “de vegades, quan tothom està de concerts a la Festa Major, jo estic a fora controlant que tot surti bé i no parem de les 6 de la tarda i fins la matinada”. Però sempre hi ha una motivació que fa tirar endavant, com ara “l’escalfor de la gent quan se n’adonen que vetllem per ells i que ho fem de manera gratuïta. A alguns els costa de creure i tot. M’agradaria que els joves ens acompanyessin un dia en la nostra tasca i que veiessin el que fem. Potser a algun d’ells els encendríem l’espurna per venir a col·laborar”.

Més coneixement a la població

Rejovenir l’equip i augmentar el número de voluntaris és doncs un dels objectius de futur. El president Guillén detalla que “ara mateix som 17 efectius: 13 d’actius i 4 a la reserva. No està malament, però hem tingut alts i baixos. Des que em vaig incorporar l’any 1989 recordo que havíem arribat a ser 25. Ara en volem ser més, i per això promourem campanyes per a que els joves ens coneguin”.

Jordi Guillén, president de Protecció Civil de Martorell

De moment, una de les més representatives i visuals al conjunt de la població de Martorell és la de les polseres identificadores per a infants, que faciliten localitzar els pares o familiars en cas de pèrdua. “Ja hem lliurat 786 polseres i volem arribar a les 2.000!”.

Protecció Civil Martorell
Protecció Civil Martorell
Protecció Civil. Inauguració del nou local. Ca n'Oliveras
Protecció Civil. Inauguració del nou local. Ca n’Oliveras

L’acte d’inauguració de les noves dependències

Un centenar de persones, entre autoritats, membres de Protecció Civil, familiars i amics, es van aplegar aquest diumenge 2 d’abril en la inauguració de les noves dependències. El consistori martorellenc va aprofitar l’avinentesa per reconèixer també als 7 voluntaris de més de 25 anys de dedicació a l’associació lliurant-los una placa commemorativa. Es tracta de Froilán González García; Juan Francisco González Hernández; Manuel Muñoz Cazorla; José Luis Saavedra Reina; Jordi Guillén Báguena; Domingo Montes Sánchez i Francisco Javier Montes Osuna. Paral·lelament es va nomenar col·laborador d’honor a Juan Auri Saborit, i president d’honor a Manuel Muñoz Cazorla. Els voluntaris que sumen més de 10 anys també van rebre un reconeixement.

L’alcalde Xavier Fonollosa va agrair “la tasca que feu des de Protecció Civil. És una importantíssima aportació des del voluntariat. Exemples com el vostre demostren que som una societat moderna, compromesa i solidària”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Paral·lelament, l’alcalde va dir que “el nou espai és més modern, funcional i operatiu, perquè se situa al costat de la Policia Local, amb qui es treballa molt estretament”. A l’acte també hi van ser presents el regidor d’Hisenda i Seguretat Ciutadana Josep Casasayas, d’altres regidors de l’equip de govern i l’inspector en cap de la Policia Local de Martorell, Àngel Pérez.