Protecció Civil demana prudència davant l’arribada d’un front de pluges i fort vent

3157
Alerta INUNCAT
Alerta INUNCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses a partir d’aquest vespre i durant la propera nit al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. A partir de la matinada les pluges escombraran el litoral i prelitoral cap al nord, des del Baix Llobregat a l’Alt Empordà. A les zones afectades es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts i les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o pedra petita.

Es demana extremar la prudència en la mobilitat en els desplaçaments al vespre a la sortida de la feina o desplaçaments a segones residències per passar el cap de setmana. Davant la previsió de pluja intensa la propera nit, no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.

Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, abans de l’arribada de les pluges netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais. En cas de perill o emergència, recordeu trucar sempre al telèfon d’emergències 112.

Prealerta del pla PROCICAT per fort vent
A banda de la pluja intensa i la mala mar també es preveu a partir d’aquest vespre un episodi de vent intens. Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT davant la previsió de l’SMC de fort vent a partir del vespre i durant la propera matinada generalitzat tot i que podrà afectar especialment les comarques del litoral i prelitoral. El vent bufarà de component est i el llindar de 90 km/h se superarà a les cotes mitjanes i altes. Dissabte al matí el vent quedarà restringit a quatre comarques del Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès).

Es recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables (branques i arbres, murs i tanques, cartells publicitaris, mobiliari urbà) i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres; i respecteu els tancaments de parcs i jardins.

Consulteu la previsió meteorològica