Protecció Civil manté en fase d’alerta el Pla VENTCAT per risc de vent fort

659

Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT arran de l’actualització de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen que dimarts ha de fer el dia més afectat per l’episodi de fort vent generalitzat. A més, el fenomen anirà acompanyat de fort onatge i algunes nevades al Pirineu.

Per avui dilluns les ventades han de ser menys intenses del previst ahir, però de cara a dimarts el fenomen s’ha d’intensificar gairebé a tot Catalunya i especialment a les comarques centrals i del litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Bufarà vent molt fort amb ratxes superiors a 70 km/h, sobretot al migdia, a comarques i poblacions on no és habitual aquesta situació, per la qual cosa cal extremar les precaucions i seguir els consells preventius que podeu trobar a l’enllaç http://interior.gencat.cat/ventades.

Abans que s’iniciï l’episodi, s’han de retirar tots aquells objectes susceptibles de caure a la via pública des de balcons, terrasses, terrats, i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es puguin retirar. Convé també retirar aquelles decoracions nadalenques que encara no s’hagin retirat d’aquests llocs.

En el moment que el vent sigui intens, cal evitar situar-se en punts que poden dur un risc associat, com zones arbrades, pel perill que caigui una branca, al costat o recer de murs que no siguin estables i apartats de qualsevol element inestable o que pugui caure per la força del vent. També cal ser molt prudent en la conducció i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

A més, es demana extremar les precaucions en les activitats a l’exterior, especialment en zones de muntanya o més exposades. Si les condicions no són adequades renuncieu a l’activitat.

Protecció Civil, a través del CECAT, ha fet arribar aquestes previsions als diferents municipis afectats perquè adoptin les mesures necessàries als seus territoris.

Baixada de les temperatures

A partir de dimecres, i fins ben estrat el cap de setmana, es produirà un descens notable de les temperatures d’entre 5 i 8º per sota de la mitjana climàtica. Les temperatures seran baixes arreu de Catalunya amb glaçades sobretot de nit i matinada a l’interior de Catalunya, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions en la conducció.

També continuarà nevant al Pirineu occidental almenys fins dimecres. Si us hi heu de desplaçar amb vehicle recordeu portar cadenes i reduir la velocitat en els trams que la carretera pugui estar gelada.