La Biblioteca Martorell ha acollit, aquesta tarda, la presentació del pròleg de La matemàtica de la història, obra magna de l’historiador, filòsof i polític Alexandre Deulofeu, a càrrec de la Fundació Francesc Pujols. Aquest pròleg, censurat ara fa 70 anys, el va escriure el filòsof martorellenc Francesc Pujols, amb qui Deulofeu va forjar una amistat a l’exili de França. Ara, els joves filòsofs Alba Padrós i Max Pérez n’han impulsat l’edició, a càrrec d’Edicions Cal·lígraf.
El pròleg havia romàs a la Torre de les Hores durant prop de 70 anys fins que Padrós i Pérez, conscients de la relació de coneixença entre tots dos pensadors, van iniciar la recerca del document. Pérez explica que “va ser una cerca quasi èpica. La vam iniciar amb molt poques esperances de trobar-la, però el pròleg va sortir al cap de cinc minuts, com caigut del cel”.
Reproductor d'àudioMax Pérez
També diu que la relació entre Deulofeu i Pujols comença a l’exili: “Deulofeu es va veure obligat a marxar l’any 1939 i un dels llocs on va recalar va ser Montpellier, on hi havia tota una comunitat de catalans, entre ells Pujols”. De fet, detalla que “es van entendre tant bé que quedaven a un cafè concret cada dia a parlar de filosofia i d’història, just quan Deulofeu estava escrivint La matemàtica de la història“.
Reproductor d'àudioMax Pérez
En tornar Deulofeu el 1947, va poder editar l’obra i li va demanar a Pujols que li fes el pròleg: “Era molt extens i inacabat. Podria haver estat un llibre sencer”. A la primera part, Pujols “fa una apologia extraordinària de la tasca de Deulofeu i el compara amb historiadors cíclics de totes les èpoques. A la segona, aprofita l’avinentesa per intentar quadrar la filosofia de Pujols amb la matemàtica de Deulofeu”.
Reproductor d'àudioMax Pérez
Aquest pròleg, però, no va veure la llum mai: “No es va publicar, ni va sortir de la Torre de les Hores. Va ser per qüestions de censura”. Al llibre, “hem recollit els documents del censor, en els que diu que l’obra va contra el règim i també el pròleg. Per tant, no va sortir publicat i es va quedar en forma de manuscrit inacabat a la Torre de les Hores. El seu valor afegit és haver-lo tret a la llum 70 anys després”, afegeix.
Reproductor d'àudioMax Pérez
Deulofeu, l’historiador que va predir el futur de les civilitzacions
La matemàtica de la història és l’obra magna de Deulofeu (1903-1978). En 17 volums teoritza al voltant de les civilitzacions i els imperis, considerant que passen cicles equivalents als cicles naturals dels éssers vius. Per Deulofeu, el desenvolupament social d’una civilització dura un cicle de 1.700 anys i aquesta desapareix en finalitzar el tercer cicle, als 5.100 anys. L’imperi, dins del cicle, sol durar uns 550 anys.
Deulofeu va predir, amb anys i fins i tot dècades d’antel·lació i de manera exitosa, la desfeta de Iugoslàvia (l’any 1934); la descolonització d’Egipte i la Índia; la derrota de Hitler; la pèrdua de les colònies franceses; el desmembrament de l’URSS -cinquanta anys abans-. Pels propers anys i segles, va vaticinar el domini hegemònic alemany a Europa; la desintegració de l’Estat Espanyol cap al 2029 i de l’estat francès al segle vinent.