Raúl López: “Nou Martorell vol ser un referent del comerç local, teixir ponts i desplegar nous projectes”

1033
Raúl López, nou president de l'associació Nou Martorell

El Forastock d’aquest proper diumenge a la rambla de Les Bòbiles, de 10.00 a 20.00h, tindrà una significació especial. El motiu és que l’encarregada d’organitzar l’esdeveniment, l’associació Nou Martorell, estrena etapa amb l’entrada d’una nova junta, que encapçala com a president Raúl López, propietari de l’establiment d’Educació Canina Lopienso.

De moment, la primera gran cita de la nova junta arriba aquest diumenge amb un Forastock que aplegarà més d’una trentena de comerciants, activitats infantils i per als adults i un novedós sorteig de 10 vals de 50 euros entre tothom qui faci alguna compra aquell mateix dia.

En una entrevista al programa ‘Gent amb Entitat’ de Ràdio Martorell, el nou president ha elogiat el treball fet per l’anterior junta, ha ressaltat la voluntat de seguir aproximant el comerç local a la gent, de teixir ponts amb altres associacions de comerciants locals, de potenciar les activitats i de dur a terme nous projectes.

Raúl, des de quan l’Associació Nou Martorell compta amb una nova junta i qui la composa?

Vam prendre possessió a finals de desembre i vam fer-la efectiva des de l’1 de gener. El 90% de la junta és nova, excepte el Marc Casasayas, l’anterior president, que continua com a vocal, i a qui vull felicitar per la tasca que ha fet tots aquests anys. La resta de la junta la composen Elisabet Cruz (de TechLife) com a vicepresidenta; Ana Blanco (La Blanco) com a secretària; Núria Claramunt (Fornell) com a tresorera i Raquel González (Discos Local 3) i Desireé García (Més K Flors) com a vocals. Són persones que regenten comerços molt variats, però tots ells vinculats al comerç local, botigues físiques i de serveis.

Nova junta de Nou Martorell. D’esquerra a dreta, Raúl López (president); Desireé García (vocal); Ana Blanco (secretària); Marc Casasayas (vocal); Elisabet Cruz (vicepresidenta) i Raquel González (vocal).

Com arriba a la presidència de Nou Martorell?

Doncs a través del Lluís Gutiérrez, qui ha sumat molt durant anys al projecte de Nou Martorell i qui em va comentar que la junta actual, després de molts anys d’incansable treball i passant una pandèmia que desgasta molt, tant a negocis com a persones, decidien fer un pas al costat. Volien deixar-ho a mans de persones noves, que poguessin aportar frescor i assumir aquesta responsabilitat d’empènyer l’associació cap a un futur que sembla que serà prometedor a nivell local.

Quant a nous projectes i reptes, quines noves idees o maneres de fer té la nova junta?

Tenim clar que som part del veïnat, som el veí que sempre és a baix. Quasi tots els blocs d’habitatges tenen un negoci a sota que els dóna el “bon dia!”, una persona que sempre hi és. Cal potenciar que aquest veí de la comunitat sigui partícip del comerç local, que es crein noves sinèrgies de consum del negoci local. Això és el que dona valor tant a la compra com a l’assesorament i a la proximitat. A més, comprant a la botiga local evitem que circulin més vehicles contaminant Martorell, i aquells negocis de qui no et pot donar el toc de qualitat en el servei que aporta el comerç local.

Fa la sensació que el comerç local ha tingut sempre una lluita constant. En el seu moment, front les grans superfícies comercials, i ara, davant el comerç per Internet. És un reinventar-se a cada moment?

Es tracta de donar el valor que mai hem deixat de tenir. Nosaltres som una peça més d’aquest engranatge i la nostra intenció és aportar el que puguem a les festes locals, crear sinèrgies amb els veïns i ser un més en l’engranatge.

Quina valoració ens pot fer de la tasca de la junta anterior?

Doncs que han sigut l’Au Fènix de l’associació. Quan tot va bé és molt fàcil agafar una associació i seguir empenyent i donar contiunuïtat a un projecte ja constituït. El problema és quan ve una pandèmia històrica i això fa tan de mal en tots els sentits. Per tant, han sigut com l’Au Fènix d’una associació que estava a punt de caure i que han reflotat. I referent a l’anterior president, el Marc Casasayas, vull agrair-li tot el que ha fet, i dir que ara serà una peça fonamental de la junta com a vocal en aquest nou projecte, ja que ens aportarà assessorament i experiència.

Quin objectiu es marquen?

Hi ha molts nous projectes. Anirem a ser un referent a nivell comercial i esperem arribar una mica més lluny de Martorell i tot, expandir-nos a nivell de tota la comarca, per fer que els pobles veïns ens coneguin, que coneguin el comerciant i els productes, tot allò que ens fa diferents del comerç en línia o més distant.

Amb quants associats compta, l’associació Nou Martorell?

Actualment tenim 52 associats i estem pendents de captar-ne més. Els darrers anys hi ha hagut una petita davallada perquè la pandèmia ha generat moltes despeses en els comerços, i a nivell personal i emocional ha fet molt mal. Ara creiem que els negocis han de ser capaços de fer una passa endavant i sumar-se a una associació amb nous projectes per potenciar el comerç local.

Amb quina tipologia de comerç es compta, ara?

Tenim de tot, i això ens enorgulleix. Hi ha molta varietat: gent jove i gent més gran, i negocis i serveis de tot tipus: comerços d’informàtica, de serveis, floristeries, esports, telefonia…de tot! I estan molt disseminats pel poble: a qualsevol carrer de Martorell hi ha un negoci associat a Nou Martorell.

Els darrers anys hem associat Nou Martorell als comerços de l’entorn de la Rambla de Les Bòbiles, del barri de Torrent de Llops i fins i tot, del Camí Fondo. El vostre projecte va més enllà, d’aquests barris?

És cert que l’epicentre va ser la zona alta de Martorell, però els nostres associats estan disseminats per tot Martorell. Per això, busquem la complicitat amb l’associació Fem Vila, perquè tant ells com nosaltres com les altres associacions de comerciants de Martorell tenim l’objectiu de potenciar i afiançar el comerç del poble.

Ara ens parlava de Fem Vila. Mantenen bona relació amb aquesta associació de comerciants?

És un orgull crear ponts comercials i d’amistat amb una de les principals associacions de comerciants com és Fem Vila. Crearem unes dinàmiques que, si van bé, potenciaran tot el comerç local, des del Pont del Diable i fins al Pou del Merli.

En quin moment es troba el comerç local? Quin és el seu estat de salut?

Està en bona salut, i venen bons temps. Amb l’arribada de la primavera la gent surt a passejar i les botigues i els aparadors creen negoci. Moltes vegades, tot passejant per La Sínia, hi trobo a faltar el comerç, i un cop continuo cap avall, on hi ha negocis oberts, em canvia la percepció. Hem passat temps molt difícils però és el passat. El futur ve molt esperançador.

El futur més immediat és el Forastock. Com entoma la nova junta aquesta cita?

El Forastock no només és un esdeveniment molt afiançat al comerç local, sinó que dona a conèixer les persones que estan cada dia al seu negoci, que assessoren en les compres i que li permetran fer un canvi si en arribar a casa el producte no agrada.

Com serà el Forastock de diumenge? Quines novetats hi haurà?

Per nosaltres encara que és un acte comercial, l’enfoquem com un acte familiar i que generi sinèrgies entre el comerç i la cultura. Pretenem que els adults disposin de botigues i en coneguin els seus professionals i que els més petits gaudeixin amb inflables i tallers com el de pintacares. La novetat serà un sorteig de 10 vals de 50 euros per a fer servir en qualsevol de les tendes associades a Nou Martorell i en les botigues de Fem Vila que vindran al Forastock. En total, 500 euros que es repartiran. Cada cop que es faci una compra en alguna de les parades del Forastock al llarg del dia es donaran participacions que es dipositaran a l’urna.

Quants estands s’hi esperen?

Tenim feta una previsió de 25 estands i més de 20 tendes per donar valor al producte, que cada estand sigui diferent i que sigui un eix comercial per gaudir-lo.

I també hi haurà descomptes?

Clar! El Forastock té la peculiaritat que el mateix producte que es podria comprar el dia següent s’ofereix diumenge amb un descompte afegit, i a més, amb la possibilitat d’endur-se un val de compra de 50 euros.

Hi haurà alguna zona dedicada a la gastronomia?

Tenim una zona de FoodTrucks i la zona d’artesans a la zona més alta del Forastock, al llarg de la rambla de Les Bòbiles.

Abans parlava de la presència d’establiments de l’associació de comerciants Fem Vila…

Tenim la sort que hi participaran comerços del Fem Vila. Intercal·larem les parades per crear més cohesió. Per a nosaltres és un orgull tenir aquest punt diferencial a d’altres Forastock. Volem fer més fires compartides ja que els nostres projectes són molt iguals.

Tenen altres fires o esdeveniments previstos durant l’any?

Ara s’estan coent. Tenim grans projectes. El següent segurament serà a principis d’abril amb un esdeveniment referit al Dia d’Andalusia que organitzarà la Tapa de Lucifer a la Plaça de les Cultures. Com a associació volem donar suport a tots els esdeveniments culturals. Després vindrà el Shopping Night, i poc a poc anirem organitzant més esdeveniments. Hem de ser creatius i sortir una mica del que s’ha fet.