Recital d’Albert Montserrat i Josep Buforn per inaugurar la commemoració de l’Any Palet

945

Ha començat la celebració de l’Any Palet. Aquest dissabte, el tenor Albert Montserrat i el pianista Josep Buforn han obert l’Any Palet amb un concert que no ha deixat indiferent a les més de 200 persones que han assistit a El Progrés. Destacar la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, que han acompanyat al comissari de l’efemèride i president de les Joventuts Musicals de Martorell, Aleix Palau, en l’acte d’obertura de la commemoració del 140è aniversari del tenor martorellenc.

La proximitat amb el públic –tenor i pianista han interpretat des de la platea- i el gran talent d’Albert Montserrat i Josep Buforn ha servit per emocionar als espectadors que han gaudit de la vessant més dramàtica de l’Any Palet. Peces que el tenor local tenia en el seu extens repertori i que, aquest dissabte, s’han sentit a El Progrés. La selecció operística ha sigut “una acta notarial del que era el repertori del mestre Palet”, argumentava Montserrat. Pel tenor català, “és d’admirar l’extensió del repertori d’en Palet perquè permet entreveure les condicions fisiològiques i tècniques del cantant perquè requereix uns canvis de registre importantíssims. Jo m’he centrat en el repertori més madur, més gruixut. He intentat no complicar-me perquè no tots tenim la gran capacitat que tenia ell. N’hi ha hagut pocs i ja tocava fer-li un reconeixement”.

No obstant, el pianista Josep Buforn subratllava el perfil de Montserrat ja que “hi ha pocs tenors que s’atreveixin pel repertori que canta avui perquè és un repertori molt exigent i que requereix d’una vocalitat com la que te l’Albert”. Buforn ha lamentat que “sovint es tendeix a valorar el que ve de fóra però hi ha músics a casa nostra, com és el cas del mestre Palet, d’una qualitat excepcional”. Per això, ha reconegut que “trobo adient que es dediqui un any a conèixer la figura del tenor”.

Concerts, concurs de cant, xerrada i exposició

La programació de l’Any Palet continuarà els dies 11 i 12 de març amb el primer Concurs de Cant Josep Palet al que s’hi ha inscrit una seixantena de concursants. Es farà al Centre Cultural i estarà obert al públic.

L’1 de maig actuarà la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella amb Alessio Coppola (Escola de Música. 12 h. Entrada: 5€). El 7 de juny, coincidint amb el 140è aniversari, es farà una conferència a la Torre de les Hores amb el Jaume Tribó, apuntador del Gran Teatre del Liceu. El 30 de juny s’inaugurarà l’exposició ‘Josep Palet: tenor o res’ a La Caserna, en la què s’exposaran els materials de l’Arxiu Miró i materials inèdits. A finals de setembre, actuarà el guanyador del Concurs de Cant (Escola de Música. 19 h. Entrada: 5€). Finalment, el 16 de desembre es farà el concert de cloenda amb el tenor Pablo García López, un els tenors espanyols amb més impuls internacional (Centre Cultural. 19 h. Entrada: 5€).

Paral·lelament, amb la Fundació Francesc Pujols i la Biblioteca Martorell es faran activitats per Sant Jordi. Caramelles també enfocarà les cantades a l’Any Palet i per la Fira de Primavera s’està preparat quelcom vinculat a l’efemèride.

Durant l’obertura de l’Any Palet, l’alcalde Xavier Fonollosa ha reconegut que “un 140è aniversari no s’acostuma a celebrar perquè no és un any rodó, però hem pensat que era l’ocasió perfecta per rememorar aquesta persona i que se’l reconegui com una de les figures de la lírica catalana de tota la seva història”.

El regidor de Cultura, Sergi Corral, ha remarcat que “l’objectiu és que acabem l’any sabent qui era Josep Palet, que va significar per la lírica catalana i a nivell mundial i, per descomptat, retre-li un homenatge”.

De Martorell a Milà, fent la volta al món

Josep Palet i Bartomeu (Martorell, 7 de juny de 1877 – Milà, 1 de febrer de 1946) va néixer al carrer Francesc Santacana, a tocar de la plaça de l’Església. “Va començar fent de pastisser fins que les seves innegables dots vocals el van dur a estudiar cant i a debutar al Gran Teatre del Liceu el 23 de novembre de 1900” ha explicat el comissari de l’Any palet, Aleix Palau.

Així va ser com va arrencar una carrera “de fama internacional, de forma ràpida perquè en pocs dies va debutar a Madrid, Lisboa, Itàlia…” ha remarcat Palau. A Itàlia, “Palet es va casar amb una senyora italiana però, sempre que podia, tornava a Martorell per visitar a la seva mare i als amics de tota la vida. Però també hi va actuar en algunes ocasions. El seu somni era retornar a Martorell però la mort el va sorprendre mentre viatjava en tramvia per Milà a l’any 1946 i mai es va complir el seu desig”.

Palet es va fer un lloc entre els cantants italians, la qual cosa tenia molt de mèrit. Va cantar a Itàlia, Romania, Viena, França, Àustria, Egipte i Amèrica, des de Canadà a l’Argentina.