L’Ajuntament en ple demana un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) a Martorell

1771
Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

L’Ajuntament de Martorell en ple ha aprovat aquest dilluns una moció que demana la construcció d’un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) a Martorell, que donaria atenció les 24 hores, els 365 dies a l’any, coordinat amb el servei d’urgències de l’Hospital de Martorell. L’equip de govern considera que el fet que Martorell doni servei als 160.000 habitants dels 12 municipis veïns justifica la petició.

“Tota la zona de l’àrea d’influència, quan té un malalt, el primer que pensa és en anar a Martorell. Tenir un CUAP, allà on hi ha un hospital d’aguts, amb un servei d’urgències com el nostre, ajudaria a descongestionar aquest servei”, ha argumentat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) donen suport a les demandes d’assistència sanitària urgent com a alternativa als serveis hospitalaris, ofereixen atenció domiciliària fora de l’horari dels CAP i estan dotats amb els professionals i la tecnologia necessària per atendre urgències de complexitat moderada.

“Segons el propi Departament de Salut, un 52% de les urgències ateses a l’hospital es podrien haver resolt en un CUAP, que funcionen amb els cinc nivells d’urgència del Model Andorrà de Triatge (MAT); segons el MAT, qualsevol pacient amb nivell de triatge IV (menys urgent) i V (no urgent) pot ser atès sense risc en un CUAP; als nivells superiors se’ls pot fer les tasques estabilització prèvies a la derivació a l’hospital”, ha explicat el regidor de Salut Albert Fernández.

“Tenint en compte que la localització d’un CUAP és estratègica per donar resposta a la demanda ciutadana i ser alternativa a les urgències hospitalàries, l’equip de govern considera que l’accessibilitat i la proximitat als ciutadans és clau. Un motiu de pes més que justifica la petició de la construcció d’un CUAP a Martorell”, ha afegit el regidor Fernández.

L’Hospital de Martorell dóna servei a 160.000 habitants dels municipis de Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Castellví de Rosanes, Gelida, Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa, Sant Esteve de Sesrovires, Abrera, Esparreguera, El Bruc i Collbató.

Per tot això, l’equip de govern estima peremptòria la construcció d’un CUAP a Martorell, que podria donar atenció les 24 hores, els 365 dies a l’any, sent la millor de les alternatives al servei d’urgències de l’Hospital.