‘Rubricatus’, novel·la d’Isabel García Trócoli, explica la fundació de la Barcelona romana

1287
Presentació 'Rubricatus'
Presentació 'Rubricatus'

La historiadora i arqueòloga Isabel García Trócoli ha presentat, aquest dijous a la Biblioteca Martorell, Rubricatus, la seva primera novel·la històrica publicada per Edhasa. Més de 600 pàgines sobre la fundació de Barcelona per part de Roma, però també sobre la confluència entre dues cultures, els laietans i els romans. L’acte ha estat presentat per la presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, Rosario Navarro, i hi ha assistit el primer tinent d’alcalde Adolf Bargués.

L’obra ens situa a l’any 13 a.C; Gai Celi, centurió de les guerres càntabres, i els seus companys de la Quarta Macedònica, reben Octavi August al port de la ibèrica Barkeno (Barcelona), on el Rubricatus (Llobregat) aboca les seves aigües. El motiu: la fundació de la colònia Barcino. Els romans van batejar el riu Llobregat amb el nom de Rubricatus (vermell) degut a l’aigua sanguinolenta de les argiles del seu llit. Aquest és el títol que ha triat l’autora per al seu llibre, que explora la fundació de la Barcelona romana i la vida dels laietans, els pobladors ibers de Barkeno que van veure com l’imperi guanyava el seu territori.

La conquesta va ser pacífica, ja que els laietans estaven acostumats a veure els romans navegar les seves aigües mentre exportaven pernil, sal, cereals i vi. A l’imperi romà l’interessava fiscalitzar la riquesa generada per les explotacions vinícoles, per això, creu l’autora, es va crear la ciutat. Però, per García Trócoli, “és injust dir que Barcelona té el seu origen en l’època romana. El seu topònim ve de la Barkeno ibèrica, fundada al segle 6 a.C, situada a Montjuïc, i que recollia el trànsit comercial del Rubricatus”.

Isabel García Trócoli, autora del llibre

L’autora ha explicat que, quan era petita, acostumava a jugar al carrer Gai Celi del barri d’Hostafrancs de Barcelona. Mentre les seves amigues saltaven a gomes, ella s’entretenia pensant què s’amagava darrera el personatge que nomenava aquell carrer. A la universitat, va aprendre que es tracta del magistrat de Barcino, constructor de la muralla i la porta de Barcelona. Anys després, el va convertir en el pare del protagonista de la seva òpera prima.

Isabel García Trócoli, autora del llibre
Isabel García Trócoli, autora 'Rubricatus'
Isabel García Trócoli, autora ‘Rubricatus’

Isabel García Trócoli va néixer a Barcelona, el 1965. És llicenciada en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. Durant la seva època d’estudiant, va col·laborar en diverses excavacions arqueològiques, entre elles al jaciment de Santa Margarida de Martorell. Ha traduït llibres d’història, entre els quals el treball de Edward C. Harris, amb qui va treballar al Museu Marítim de les Bermudes, Principis d’estratigrafia arqueològica; Història del pensament arqueològic, del professor Bruce G. Trigger, o Mòmies d’Egipte, de Bob Brier. També ha escrit l’assaig Concepció, embaràs i part a l’Antic Egipte. Ha treballat com a educadora de museus, ha col·laborat al Museu d’Història de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Caixa Fòrum. A més, ha estat professora de llengua egípcia antiga a l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic de la Universitat Autònoma de Barcelona.