Esteve: “Ser Fill Predilecte és la distinció més important que em pot fer Martorell”

9636

Salvador Esteve i Figueras ja és Fill Predilecte de la Vila de Martorell, després que s’aprovés aquesta distinció en el Ple Municipal Extraordinari del passat divendres. Esteve va rebre-la “per la seva incondicional estima i servei al poble” des de la política local -com a alcalde durant 24 anys-, i per la vinculació mantinguda amb el teixit associatiu. Va ser en el transcurs d’un acte on el van acompanyar la seva família i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.

“Em sento molt agraït, perquè el càrrec més important al que pot aspirar una persona és el d’alcalde del seu poble, i aquesta n’és la distinció més important”. Així va iniciar, emocionat, la seva intervenció Salvador Esteve. És la quarta distinció de Fill Predilecte de Martorell, després de les de Jaume Muxart (2002); Montserrat Campmany (2010) i Màrius Garcia (2016).

Salvador Esteve i Figueras, Fill Predilecte de Martorell

El primer agraïment d’Esteve va ser per la seva esposa, Mercè Balaguer, “Sempre m’ha empès cap a les meves obligacions i per la paciència que ha tingut, ja que la política ens ha robat molt de temps i la família ho paga”. També va recordar a companys que ja no hi són, com ara “Vicenç Tió, Manel Caballero, Jaume Torta, Santi Capellades i José Maria Ezcurra”, a les entitats i al poble de Martorell en general, que em va fer guanyar set vegades”.

Salvador Esteve i Figueras, Fill Predilecte de Martorell

Salvador Esteve i Figueras va néixer a Martorell el 29 d’abril de 1945. És casat, pare de cinc fills i avi de catorze nets. Va ser alcalde de la nostra localitat en dues etapes -de 1987 a 2003 i de 2007 a 2015-; president de la Diputació de Barcelona -2011-15-; president de l’Associació Catalana de Municipis -de 2007-11- i diputat del Parlament -de 1992 a 2003-.

Es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya l’any 1977, poc abans de la posada en marxa dels ajuntaments democràtics, i va ser regidor de 1979 a 1984, abans d’esdevenir alcalde. Després de 16 anys en el càrrec, va ser-ne 4 a l’oposició, per tornar a l’alcaldia en el següent mandat. Al 2015 va posar punt i final a una trajectòria de 24 anys d’alcalde i 12 de regidor, i en el Ple de comiat, el 18 de maig de 2015, va afirmar amb contundència i emoció que “de servir el meu poble i el meu país, no me’n jubilaré mai”.

Esteve també ha estat implicat en la vida cultural i associativa local, com a redactor de les revistes Solc, L’Observador i L’Informador, i de Ràdio Nova Antena. En aquest mateix municipi ha estat vinculat a l’Agrupament Escolta i Guia Joan XXIII, al Cinema Club 20 i mig, al Foment Parroquial de Cultura, al Bàsquet Club, a l’Associació de Pares i Mares del Col·legi La Mercè i al consell escolar de l’Institut Pompeu Fabra, entre d’altres.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va dir que “li transmeto un immens agraïment al Salvador, d’ell n’he après molt, ens ha ofert un mestratge” i que “gràcies a ell, Martorell ha fet una transformació impressionant i ens ha ensenyat a treballar per a tothom”. Per tot plegat, va dir, “Martorell li deu molt”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

També va pronunciar unes paraules la regidora Cristina Dalmau: “Persona que ha dedicat gran part de la seva vida a desviure’s per Martorell, a passejar pel poble, a parlar amb tothom i que ha sacrificat gran part de la seva vida personal per estimar el seu poble”.

Cristina Dalmau, regidora de Junts per Martorell

L’aprovació del nomenament de Fill Predilecte es va consumar amb 11 vots a favor, 5 abstencions i 2 vots en contra. Toni Carvajal, en representació del PSC, va intervenir per dir que “no expressarem cap idea sobre el punt que es planteja avui. Ho fem com a responsabilitat institucional envers Lluís Tomás”. El portaveu socialista ens va deixar el passat dimarts i durant la celebració de l’acte es va guardar un minut de silenci en la seva memòria.

Toni Carvajal, regidor del PSC

D’acord amb el que disposa el Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament de Martorell, se li va lliurar una placa commemorativa amb la inscripció “La Vila de Martorell al seu Fill Predilecte Sr. Salvador Esteve i Figueras per la seva estima i dedicació en cor i ànima al municipi de Martorell”, i s’inclourà la distinció en el Registre Especial d’honors i distincions.